Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenada preminuo

Iz Grada potvrdili kada će se održati komemoracija i sprovod Milana Bandića

Aktualno Galerija Andrija Jarak razgovarao je s Pavlom Kalinićem - 4 Andrija Jarak razgovarao je s Pavlom Kalinićem - 4 Foto: DNEVNIK.hr Renato Petek - 3 Renato Petek - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Jarak razgovarao je s Pavlom Kalinićem - 1 Galerija 1/3 >>
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iznenada je preminuo u noći s subote na nedjelju od posljedica srčanog udara.

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak javio se ispred zagrebačke gradske uprave. Kazao je kako je oformljen odbor koji treba odlučiti o mjestu i vremenu pokopa i komemoracije, a od podneva je otvorena knjiga žalosti.

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na suđenju u aferi štandovi (Foto: Dnevnik.hr) Afera štandovi Bandiću i ostalima u petak presuda za pogodovanje udruzi Željke Markić

Jarak je razgovarao s bliskim Bandićevim suradnikom Pavlom Kalinićem: "Imao je zdravstvenih problema, ali ovo nitko nije očekivao, nažalost dogodilo se. Liječnici su napravili maksimalno što su mogli. Prošlih je dana dobro izgledao, ali kad se dogodi srčani udar, teško je predvidjeti ishod. Liječnici su ga upozoravali zbog zdravstvenih problema, ali on je nezaustavljivo živio Zagreb, bio je u pogonu od 0 do 24.

Tek će se znati tko će ga zamijeniti na mjestu kandidata. Moguće su i druge opcije, postoji i koalicijski potencijal. Zasad je ovo svježe, dogodilo se u manje od 12 sati, obitelj je u šoku, ali sada treba sve organizirati.

Kad smo se počeli družiti, sredinom 90-ih, kazao je - ako želiš bilo što raditi u životu, pomozi kome možeš i nemoj nikome odmoći."

Komentirao je i optužnice za Bandića: "One jednostavno ne drže vodu. Svima koji su u takvoj situaciji one su uteg oko vrata. S time ideš spavati i s time se budiš. To vas polako, ali sigurno gricka."

Što se tiče političke budućnosti Bandićeve stranke, Kalinić je kazao da će se ona trebati restartati i pripremiti za izbore s listom i kandidatom ili kandidatkinjom.

Petek: Cijenio sam ga kao političkog suparnika

Reporter Domagoj Mikić javio se ispred Gradske skupštine, gdje je razgovarao sa zastupnikom Renatom Petekom, koji je kazao da su Bandićevi suradnici u šoku. "Zastave su spuštene na pola koplja, podignuta je i crna zastava. Kad smo se zadnji put vidjeli, razgovarali smo o predstojećoj sjednici Gradske skupštine.

Imali smo razne sukobe, ali cijenio sam ga kao političkog suparnika, kao i on meni. I ovim putem izražavam sućut obitelji.

Nakon 20 godina upravljanja Zagrebom upamtit ćemo ga i bit će upisan u povijest, ali njegovom smrću završava jedna era. Znao sam isticati njegove pogreške, ali s druge strane govorio sam i o dobrim stvarima. To ćemo naknadno analizirati i pamtiti.

Kriza je danas duboka, od financijske pa nadalje. U zadnje vrijeme on nije ispunjavao očekivanja grada Zagreba. Pred nama je turbulentno razdoblje, stižu izbori. Grad će se morati suočiti s novim gradonačenikom, tu je situacija s nedostatkom novca i velikim potrebama grada. Kampanja će sada izgledati potpuno drugačije".

Stigla je i službena potvrda iz Grada o komemoraciji i posljednjem ispraćaju Milana Bandića. Komemoracija će se održati u utorak u 11 sati u HNK-u, a sprovod u srijedu u podne na Mirogoju.

Kasnije su iz Grada obavijestili kako će u nedjelju u 18 sati fontane u Ulici hrvatske bratske zajednice zasvijetliti u čast preminulog gradonačelnika. 

Demo: Zagreb više nikad neće imati ovakvog gradonačelnika

Reporter Domagoj Mikić razgovarao je i s Miodragom Demom, koji je kazao da grad Zagreb nikad više neće imati ovakvog gradonačelnika. "Bez obzira tko ga je volio, a tko ga nije volio, čovjek je doista dao cijeloga sebe za ovaj grad. Zagrepčani su već šest puta to rekli, davši mu povjerenje, a sigurno bi rekli i sedmi put, da je poživio."

Kazao je da se s gradonačelnikom zadnji put čuo prekjučer. Tema je bila dom za hrvatske branitelje. "Dvadeset godina sustavnog rada za hrvatske branitelje plod je njegove ideje, on mi je prije 20 godina dao slobodne ruke. Jako je puno napravio, mi u Zagrebu za branitelje imamo nadstandard. On je doista puno napravio za hrvatske branitelje i njihove obitelji."

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić kazao je ranije jutros novinarima kako je smrt gradonačelnika Milana Bandića sve zatekla. "To je nešto što se nikad ne planira i ne očekuje. Ono što možemo reći jest da je bio veliki gradonačelnik, najveći u zagrebačkoj povijesti.

Živio je za ovaj grad i usuđujem se reći da ga je takav život, sasvim sigurno, sve što je davao radeći 21 godinu praktički danonoćno, da ga je to i potrošilo.

Često je znao citirati Ivu Andrića i 'Tragove pored puta', pa je tako znao govoriti da veliki ljudi ne umiru jer ostaju njihova djela. Pa je sasvim sigurno - dok je Zagreba, a vjerujem da će ga biti vječno, neće umrijeti ni Milan Bandić", kazao je potreseni Lovrić.

Gradonačelnika je posljednji put vidio u petak, kaže da je izgledao dobro i da je umao velike planove za novi mandat.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene