Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uzgoj tune u jadranu

Odvjetnik o tunama generala Gotovine: "Odbijamo svaku insinuaciju da je bilo što ilegalno"

Lovi li umirovljeni general Ante Gotovina u mutnom? Teške optužbe na račun dviju tvrtki za uzgoj tune kojima je suvlasnik iznio je državni inspektor iz Zadra, koji tvrdi da tunu jeftino uvozi iz Libije i potom skupo prodaje, a sve protuzakonito. I uz potporu, navodno, ni manje ni više nego resorne ministrice.

Prema tvrdnjama ribarskog inspektora Marka Pupića Bakrača, tvrtke u suvlasništvu Ante Gotovine, iz Libije uvoze jeftine tune bez papira, uzgajaju ih i prodaju po višestruko većoj cijeni. Sve se, tvrdi inspektor, legalizira s blagoslovom ministrice poljoprivrede. Iz dviju prozvanih tvrtki oglasili su se preko odvjetnika.

"Kao i svaka neistina tako je i ova neistina u svim segmentima prepoznatljiva", kaže odvjetnik Ivo Farčić.

Istina je, poručuju, da je tuna uvezena, ali iz Malte.

Pročitajte i ovo Boris Županović - 3 Natjecanje u tunolovu Borba s kapitalcem od 50-ak kilograma na plus četrdeset: "Jednostavno, to je neopisivo. Kad je prva uhvaćena, odmah smo svi dobili energiju"

"One su tu uvezene, uzgojene i onda izvezene van i jednostavno tu nema ničeg nelegalnog, odbijamo svaku insinuaciju da je bilo što ilegalno i mislimo da je sve to pokušaj da gospodin Pupić Bakrač, koji je politički aktivan, da njegova opcija bude malo prepoznatljivija u javnosti", kaže Farčić.

Pupić Bakrač nije htio pred kameru. Inače je ribarski inspektor, ali i kontroverzni županijski i gradski vijećnik Akcije mladih iz Zadra. Protivnik je COVID potvrda, a svojedobno je i priveden zbog prijetnji zadarskom županu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Provjerite zalihe Budite oprezni! S tržišta se povlače popularne konzerve s tunom, mogu sadržavati komadiće metala

Prozvana ministrica vrlo jasno poručuje: "Ministarstvo poljoprivrede bilo što vezano za uzgoj i promet plavoperajne tune ne može napraviti bez Europske komisije i bez svih država članica. Riječ je o najreguliranijem ribolovu i prometu. Što se tiče recentnih napisa, ja tvrdim da su potpuno neistiniti. Točno je da je u Hrvatskoj moguće uzgajati veću količinu nego što je nacionalna kvota", rekla je Marija Vučković.

Ima li tu mutnog posla? Predsjednik Republike ne zna. Gotovinino tunogojilište posjetio je još dok je bio premijer.

"Tunu je teško nabaviti zbog kvota. Kako on nabavlja. Tuna se može kupiti, a možete kupiti i kvotu. Hrvatska kvota je mala, zadovoljava potrebe nekoliko proizvođača, a proizvođači se snalaze. Kako? Ne znam", rekao je Zoran Milanović.

Ribarski inspektor tvrdi da je o svemu obaviješten DORH i policija, ali na naš upit jesu li išta poduzimali nisu odgovorili.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene