Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je izjavio kako jedino "zajednička, ujedinjena opozicija" može na predstojećim lokalnim izborima polučiti dobar rezultat u Zagrebu.


Bernardić je dodao da je u gradskom SDP-u u tijeku proces usuglašavanja i konzultacija oko kandidata.

Vezani članci Slika nije dostupna Bernardić: Prosvjedovalo se protiv guranja u prošlost i zatiranja obrazovne reforme Slika nije dostupna Bernardić: SDP-ovi kandidati moraju biti tri puta bolji da bi dobivali jednako veliko povjerenje

"Svjesni smo da su nužne promjene u gradu i jedino zajednička, ujedinjena opozicija može na ovim izborima polučiti dobar rezultat, ali to znači prije svega zajedništvo i razgovor svih strana, a nikako soliranje i tvrdoglavost. Jedino zajedno možemo napraviti nešto kako bi gradu osigurali nužne promjene", rekao je Bernardić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa sindikalnim čelnicima.

Novinare je zanimalo hoće li SDP imati svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, odnosno postoji li mogućnost da stranka podrži nekog drugog kandidata.

Bernardić kaže da je zagrebački SDP krenuo u proces usuglašavanja i konzultacija oko kandidata. "Naravno, razgovaramo i s drugim strankama u Zagrebu i uskoro ćemo imati usuglašene stavove“, rekao je najavivši da će javnost uskoro biti obaviještena tko će biti kandidat za zagrebačkog gradonačelnika.

Melčić kandidat? Notorna glupost!

Na pitanje kako komentira objavu potpredsjednika stranke Ranka Ostojića na društvenim mrežama, koja je potom obrisana, kako zna da će SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika biti dugogodišnji direktor zagrebačke Čistoće, SDP-ovac Marko Melčić, šef SDP-a odgovara kako je to "notorna glupost". "To što je netko saborski zastupnik ne znači da ne može provaliti glupost", dodao je.

Novinare je zanimalo i koliki će utjecaj na SDP i njegove rezultate na tim izborima imati istraga koja se vodi protiv SDP-ovca Tomislava Sauche zbog isplata fiktivnih dnevnica u Vladi u vrijeme kad je bio šef Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, kao i informacije da je nepravilnosti s isplatom dnevnica bilo i u Ministarstvu branitelja koje je tada vodio Predrag Matić. Bernardić ističe da će stranka poštivati rezultate istrage hrvatskih institucija.

Krivac treba snositi posljedice

"SDP je za transparentnost i poštuje institucije države, za razliku od HDZ-a, koji ne poštuje Odbor za etiku, jer da je poštivao smijenio bi ministra Pavu Barišića. Naš je stav - ako je netko kriv treba snositi posljedice, ali dozvolite da institucije provedu istragu. SDP će uvijek poštivati rezultate hrvatskih institucija“, rekao je.

U pogledu napada na LGBT osobe prošlog vikenda u Zagrebu, čelnik SDP-a naglašava da se ne smije dopustiti ugrožavanje bilo čije slobode.

"A ona se u Hrvatskoj polako ugrožava kroz toleriranje plagijatorstva, obustavljanje kurikularne reforme i dvostruka mjerila o fašizmu – s jedne se strane oplakuju žrtve holokausta, a s druge strane se ne skidaju ploče u Jasenovcu. Rezultat toga je i ovaj napad. To je rezultat dvostrukih standarda kad je u pitanju odnos prema fašizmu", ocjenjuje Bernardić. (Hina)