Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslušajte savjete

Hrvatska kuha! Liječnik iz hitne otkrio koliko su intervencija imali zbog toplinskog vala i kako lakše podnijeti paklene vrućine

Aktualno Galerija Mladen Hron - 1 Mladen Hron - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladen Hron - 4 Mladen Hron - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladen Hron - 3 Galerija 1/3 >>
Toplinski val stigao je u Hrvatsku. Jesu li se Zavodu za hitnu medicinu javili građani s teškoćama izazvanima visokim temperaturama, provjerili smo s dr. Mladenom Hronom.

Hrvatsku ovog tjedna očekuje vrhunac toplinskog vala.

U Zagrebu je u ponedjeljak hitna intervenirala 21 put zbog toplinskog vala, što je 18 posto više nego inače, otkrio je dr. Mladen Hron iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. Najviše su zvali stariji građani.

''Glavno upozorenje je da se između 10 i 17 sati uopće ne izlazi van'', ističe Hron. To se upozorenje posebno odnosi na starije stanovnike, trudnice i kronične bolesnike.

Za djecu je najsigurnije izlaziti van ujutro do 9 sati i navečer nakon 18, kaže liječnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEKOLIKO ZDRAVSTVENIH SAVJETA HZJZ objavio preporuke kako se možete zaštititi od toplinskog vala: Nosite laganu odjeću, izbjegavajte sunce, hladite prostore...

Otkrio je i kakvu bi hranu trebalo izbjegavati. ''Roštilj je vrlo nezgodan po tim vrućinama. Općenito, slana hrana, izbjegavati alkohol, kavu. Za pivo se može strpiti do 18 sati pa će onda biti manje pogubno'', rekao je dr. Hron.

Zbog izrazito visokih temperatura objavljene su preporuke građanima kako se zaštititi od toplotnog udara.

Važno je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine kako ne bi došlo do dehidracije. Treba piti negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i svakih 30 minuta piti tekućinu, a valja nositi i pokrivalo za glavu.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene