Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju potez Plenkovića

Liječnike nakon prosvjeda nitko nije primio na sastanak, spremni su i na štrajk: "Ako je to poruka koju nam Vlada šalje…"

Aktualno Galerija Prosvjed liječnika u Zagrebu - 2 Prosvjed liječnika u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed liječnika u Zagrebu - 4 Prosvjed liječnika u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed liječnika u Zagrebu - 3 Prosvjed liječnika u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Luetić i Marin Smilović Krešimir Luetić i Marin Smilović Foto: DNEVNIK.hr +1 Krešimir Luetić, Marin Smilović i Sanja Vištica Galerija 1/6 >>
Vladi pod prozorima, u subotu su prosvjedovali liječnici. Za Dnevnik Nove TV govorili su predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić i mladi liječnik Marin Smilović.

Veliki prosvjed liječnika pod geslom "SOS za zdravstvo" održao se u subotu pred Vladom. Na prosvjed su u 15-ak autobusa stigli liječnici iz svih dijelova Hrvatske.

S reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom razgovarali su predsjednik Liječničke komore Krešimir Luetić i mladi liječnik Marin Smilović, radiolog u Čakovcu.

"Na ultrazvuku bih trebao napraviti 20 ultrazvuka, ali svaki put se pojavi i to da moram obraditi i hitne pacijente. Dođu i čekaju ispred čekaonice, mole ako ih mogu primiti. Naravno, kao liječnik, uvijek izlazim ususret i primam ih", rekao je Smilović. Kao mladoga liječnika, priznaje, smetaju ga robovlasnički ugovori i mala primanja s obzirom na to koliko su dugo studirali.

"Specijalizant ima satnicu od 55 kuna, a specijalist između 70 i 80 kuna, ovisno jesu li u primarnom ili bolničkom sustavu. Plaća ispadne oko 8400 kuna za specijalizanta, a za specijalista 11-12.000 kuna", pojasnio je Smilović.

Luetić je prokomentirao izjavu državnog tajnika koji je rekao da "oni nemaju s njima nikakvih otvorenih suštinskih pitanja". "Interesantno je da su jedan rok prekršili za tri mjeseca, a drugi isto propuštaju. Ova administracija propušta rokove koje je sama za sebe preuzela", rekao je Luetić.

Značajna poruka današnjeg provjeda, ističe Luetić, je da ih nisu primili u Vladi. Priznaje da ga je to razočaralo. "Ako je to poruka koju Vlada šalje liječnicima, onda nemamo drugog izlaza nego krenuti u daljnje akcije", najavio je Luetić.

Pročitajte i ovo Prosvjed liječnika u Zagrebu - 3 "Dosta, dosta!" VIDEO/FOTO Završen veliki prosvjed liječnika: "Beroša ne zanimaju problemi sustava. Gdje ste danas, generale?"

Komentirao je i priopćenje ministra zdravstva Vilija Beroša koji je rekao da je Vlada ovlastila Komoru, a da sada u maniri sindikalista - prosvjeduju. "Vlada nije ovlastila Komoru. Što se tiče sramotnog priopćenja, uputio bih ga da pročita statut Komore. Optužuje je za nešto što piše u statutu - da štiti i zastupa interese liječnika ", istaknuo je.

Smilović je rekao da su mladi liječnici posebno nezadovoljni. "Bili smo na tri sastanka s ministrom, nijedna stvar nije prihvaćena. Mladi ljudi su revoltirani. Ne žele odlaziti van, ali to je očito jedina opcija", priznaje Smilović.

Pročitajte i ovo Vili Beroš - 1 "Protest neće donijeti boljitak" Beroš u otvorenom pismu napao liječnike zbog prosvjeda: "Većina ih ima izdašna primanja"

Luetić je istaknuo da imaju više od tri milijuna prekovremenih sati godišnje. "Nas nedostaje! Ministar je rekao da nas ima dovoljno. Odakle onda toliko prekovremenih sati? Rješenje je da se poveća broj liječnika i da se funkcionalno spoje zdravstvene ustanove", predlaže Luetić.

Kako privući ljude da rade u manjim mjestima? "Zakon o ravnopravnom statusu liječnika leži već tri mjeseca u ministarstvu. Ima rješenje i za takve stvari. Alati su podizanje plaća u takvim sredinama", rekao je Luetić.

Sljedeći korak je, navodi Luetić, sjesti i vidjeti za nekoliko dana ima li reakcija premijera Andreja Plenkovića. "Ako toga neće biti, morat ćemo ići u daljnje akcije", zaključio je Luetić.

Više o nezadovoljstvu liječnika pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene