Milan Kujundžić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Milan Kujundžić (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je skoro stupanje na snagu novog Pravilnika o specijalizaciji liječnika, te najavio rješavanje problema u vezi liječničkih dežurstava.


"Moramo žurno riješiti problem s Pravilnikom o specijalizaciji liječnika koji je paralizirao sustav, pa će novi pravilnik stupiti na snagu kroz petnaestak dana," rekao je Kujndžić nakon sastanka sa županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom i ravnateljima svih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač ta županija.

Po njegovim riječima, novim pravilnikom deblokirat će se potpisivanje ugovora o novim specijalizacijama, ističući kako su specijalizacije (mlađih) liječnika neopodne jer je značajan broj hrvatskih liječnika u dobi iznad 50 godina.

Kujundžić je također ustvrdio da treba riješiti problem liječničkih dežurstava i odnos s koncesionarima, te je najavio mogućnost izmjena zakona radi zaštite zdravstvenog sustava.

"Moramo sačuvati zdravstveni sustav, moguće je da će se pojedinci buniti ali to su procesi na koje moramo ići. Imam informacija da neki ljudi u koncesiji zarađuju nekoliko puta višu plaću nego liječnici u Domovima zdravlja, a pri tome ne bi htjeli dežurati," kazao je Kujundžić.

Istaknuo je kako iz pravilnika i zakona ne smiju proizaći samo prava nego i obveze jer "ne može rad istog opsega i kvalitete nekome biti plaćen po jednoj mjernoj jedinici, a drugome po drugoj mjernoj jedinici. Također je najavio potragu za modelom stimulacije liječnika, kako bi ostali raditi u lokalnim sredinama.

Župan Zlatko Ževrnja vjeruje da će se uz pomoć Kujundžića početi rješavati nagomilane poteškoće u zdravstvu na području splitsko-dalmatinske županije, a jedan od najizraženijih problema je Zavod za hitnu medicinu splitskog KBC-a, koji je u katastrofalnom stanju. (Hina)