Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Ministar Kujundžić: "Daj bože da su drugi sustavi u Hrvatskoj na razini na kojoj je zdravstvo!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Milan Kujundžić u Dnevniku Nove TV komentirao je situaciju u zdravstvu te najavio mjere koje kani poduzeti, ali i oštro opleo po nekim liječnicima koji, smatra on, ne rade dovoljno. Kritizirao je i sklonost Hrvata da odlaze na bolovanje.

Gost Dnevnika Nove TV večeras je bio ministar zdravstva Milan Kujundžić. Povod razgovoru bilo je teško stanje u zdravstvu, u kojem je dug narastao već na četiri milijarde kuna, i nezadovoljni su gotovo svi - liječnici, pacijenti i medicinske sestre. Iako je stanje teško, nikakvih rezova još nema.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi Zdravko Mamić na konferenciji za novinare - 5 Bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić dao intervju, komentirao i izbore u Hrvatskoj: "Ja mogu glasati"

Ministre, možete odmah i odgovoriti na pitanje - kako mislite spasiti zdravstvo?

Mislim da hrvatsko zdravstvo nije u situaciji u kojoj treba rabiti izričaj "spašavati". Hrvatski zdravstveni sustav je stabilan i prema parametrima na vrlo visokoj kvaliteti. Ono što se sve radi u Hrvatskoj, brojne zemlje u svijetu samo sanjaju. Naravno, imamo i problema, organizacijskih i unutarnjih, i nadasve financijskih, ali sustav je stabilan i ova Vlada će ga sigurno takvim sačuvati, a u određenim segmentima i popraviti.

Imamo i velike dugove?

Nažalost, dugovi su tu i o tome treba otvoriti javni dijalog. Ne smijemo i ne možemo skrivati činjenicu da smo svi odgovorni, svih četiri milijuna i dvjesto, tristo tisuća Hrvata s tim dijalogom se moraju suočiti, postići konsenzus i iznaći rješenje, otkriti način kako držati razinu medicine na visokom stupnju i kako sačuvati ljudske resurse u zemlji.

Koje bi to bilo rješenje, ministre?

Rješenje je s jedne strane unutarnja racionalizacija i zaustavljanje potrošnje tamo gdje ne treba biti odnosno racionalizirati je provjerom što tko radi, jer brojni pričaju, a relativno malo rade, oni su nerijetko najglasniji. Sada radimo upravo kontrolu gdje ćemo imati izvješća po svim ustanovama, po svim timovima koliko tko radi, što će onda dati nama mjere koje ćemo poduzimati. Isto tako, u ovome trenutku radimo analizu svih ustanova, sve potrošnje i svih prihoda koje imaju. Vidjet ćemo u tome smislu što gdje moramo poduzeti. Nećemo selektivno ići.

Kada će to biti gotovo?

Bit će gotovo u narednih mjesec dana. Godina je sada završila, sada upravo dobivamo zadnje brojeve, i onda moramo to iskomparirati, usporediti, i bit će sve ustanove po jednom poštenom modelu, kakav mora biti svugdje.

Ministre, vječno pitanje - liste čekanja. Za magnetnu rezonanciju čeka se i godinu dana. Koji je tu vaš plan?

Liste čekanja ne samo za magnetsku rezonancu već smo dijelom popravili i nastojat ćemo ih popravljati po modelu izvršenosti posla, maloprije sam rekao da ćemo zapravo kontrolom koliko tko radi vidjeti da neki rade više, neki manje, i tražit ćemo od onih koji mogu napraviti više - da naprave više. S druge strane, napravit ćemo smjernice jer brojne su indikacije neopravdane, pravi pacijenti radi toga trpe, i treće, morat ćemo naravno tražiti rješenja kako kupiti dodatnu opremu tamo gdje je neophodna.

Što je sa SMS modelom?

Za SMS model sada dogovaramo pilot-projekt koji bi trebao krenuti za 15-ak dana.

Malo je novca, ministre, za kvalitetu usluga koja se očekuje. Hoće li biti dizanja cijana osiguranja?

Rekao sam da treba otvoriti dijalog. Mi u Hrvatskoj, ako želimo zadržati visoke standarde, ako želimo zadržati sve postupke, ako želimo uvoditi nove lijekove koji se pojavljuju na svjetskom tržištu, morat ćemo razmmišljati kako iznaći novac za to. I od toga ne smijemo bježati, tu ne smije političari ni stranke imati drugačija mišljenja, a ni narod ne može u tome ne sudjelovati. Dakle, o tome moramo svi zajedno postići konsenzus.

Koji je rok za to, ministre?

To je nešto drugo. Prvo se moramo svi osvijestiti - ako hoćemo nešto dobro, to ima i svoju cijenu. Ja mislim da Hrvati trebaju prihvatiti model kojim će se sačuvati ova kvaliteta te pratiti i kvalitetom i novim lijekovima, a pritom onda dogovarati financijske modele.

Rekli ste da namjeravate pojačati kontrole rada svih liječnika. Hoćete li one koji rade više nagrađivati, a one koji rade manje, manje kvalitetno - kažnjavati na neki način?

Ne volim rabiti riječ "kažnjavati", ali mislim da bez modela stimulacije neće ići. Cijeli svijet funkcionira na modelu stimulacije i u tome smislu mislim da ćemo morati ili pravilnikom ili zakonom naći način kako kvalitetne koji rade više nagraditi, jer zapravo oni značajno stabiliziraju sustav i oni zapravo daju tu jednu dodatnu kvalitetu. Progovorimo i o tome, mi nažalost u neimanju novca nerijetko ne govorimo o vrhunskim ljudima, koji mogu sada doći u bilo koju svjetsku bolnicu raditi i napraviti ono što može i najbolji ekspert. Mi o njima ne govorimo. Njih moramo sačuvati, njih moramo stimulirati.

Što je s ovima koji odlaze?

Ljudi su uvijek odlazili iz Hrvatske i nažalost odlazit će. Na sreću, to nisu veliki brojevi, ali moramo činiti sve, sačuvati mlade ljude, i u tome smislu vodim dijalog s lokalnim vlastima kako bi dali dodatne beneficije mladim ljudima da bi ih zadržali u tim sredinama.

Ministre, što ako se probije financijski limit? Evo, recimo kao sada, visok je datum u mjesecu, pacijentima trebaju usluge, koji manevarski prostor imaju liječnici, što mogu učiniti?

Mislim da tu nema ničega paničnog. Svi akutni, svi potrebiti bivaju zbrinuti u državi Hrvatskoj i ja mislim da tu nemamo razloga za nikakvu paniku, s te strane sustav dobro funkcionira.

Velike su stope bolovanja, ima li rješenja za to? Obiteljski liječnici kažu kako se dugo čeka na vještačenja za radnu sposobnost.

To je točno, da. Hrvati su skloni ići na bolovanje, nerijetko i neopravdano, i u tome smislu smo i pojačali kontrole, što je već dalo rezultate. Nastavit ćemo u tome smislu, ali kontrole moraju biti obostrane. Ja sam uvijek za dijalog i odgovornost svih strana pa ćemo i u tome smislu popravljati stvari.

Recite, što se tiče gužvi na hitnoj - bivši ministar je najavljivao naplaćivanje, koje bi bilo tu vaše rješenje?

Rješenje će biti - ako to uspijemo u skorije vrijeme provesti, a nadam se da hoćemo - objedinjeni hitni prijami i novi specijalisti hitne medicine, koji će moći napraviti veći obrtaj pacijenata, ali trebat će i poraditi na modelu da manje pacijenata dolazi u hitne bolničke prijeme, već da budu riješeni na razini svojih obiteljskih liječnika odnosno hitnih na razini grada.

Može li se reći, ministre, iz svega ovoga da vi na neki način tapkate na mjestu? Puno je problema, ali ne vidimo konkretnih rješenja.

Možemo reći da je to tapkanje u mjestu, međutim hrvatsko tapkanje u mjestu kad je riječ o sustavu zdravstva je dobro tapkanje. Daj bože da su drugi sustavi u Hrvatskoj na razini na kojoj je zdravstvo. Time ne želim reći da nemamo bezbroj problema, imamo ih, međutim kad je riječ o hrvatskoj medicini, ona se može nositi s razvijenim zemljama.

Danas je završilo obilježavanje Tjedna svjesnosti oboljelih od raka maternice. U samo mjesec dana u Hrvatskoj je od neke vrste raka umrlo više od 1000 osoba. Hoće li država usvojiti Nacionalni plan borbe protiv raka? Kako poboljšati prevenciju?

Hrvatska nažalost ima pojavnost karcinoma osjetno veću zadnjih 20-ak godina, mi ne znamo etiologiju što se to sve dogodilo što je doprinijelo tomu, ali u tome smislu se već poduzimaju mjere sa screeninzima, i nastavit će se u tome smislu. Okupljat će se svi oni koji mogu pomoći u tome smmislu te pokušati osigurati sredstva da što prije otkrivamo, prvo da preveniramo pa da što prije otkrivamo i na vrijeme liječimo.

Ministre, recite nam još na kraju: koji bi bio konačni rok za ovu odluku hoće li zdravstvo poskupiti za hrvatske građane ili neće?

Pokazat će brojevi, mi ne možemo bježati od argumenata, dakle, moramo razgovarati brojevima, argumentima, s uvažavanjem, i uvažavati sve strane.

Hvala vam lijepa na gostovanju u Dnevniku Nove TV.

Hvala lijepa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene