Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZVJEŠTAJ ZA 2021.

Objavljen dokument od kojega bi Andreja Plenkovića mogla zaboljeti glava

Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj
Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj Foto: KLJP
Mnogobrojni problemi i izazovi u ostvarivanju, zaštiti i promociji ljudskih prava u Hrvatskoj i dalje se sustavno ne rješavaju, pokazao je najnoviji godišnji izvještaj ''Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2021. godinu'', koji je objavila Kuća ljudskih prava Zagreb.

''Ni lani, nažalost, ljudska prava nisu bila visoko na listi političkih prioriteta Vlade, pa smo kraj još jedne godine dočekali bez važećih javnih politika zaštite i promocije ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, kao i bez politika u području ravnopravnosti spolova i razvoja civilnog društva. Posljedica toga je da se mnogobrojni problemi i izazovi u ostvarivanju, zaštiti i promociji ljudskih prava u Hrvatskoj i dalje sustavno ne rješavaju'', upozorili su iz Kuće ljudskih prava Zagreb, koja je objavila godišnji izvještaj "Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2021. godinu".

Izvještaj donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini utjecali na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj te na jednom mjestu pokazuje sve ključne probleme hrvatskih građanki i građana.

Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj (Foto: KLJP)

Vlada je osnovala Savjet za ljudska prava, ali rezultata baš i nema

Uz nisko povjerenje građana u institucije i dalje su prisutni ozbiljni problemi vezani za učinkovitost i kvalitetu pravosudnog sustava. Razina percipirane neovisnosti hrvatskog pravosuđa i dalje je među najnižima u EU-u. Iako je percepcija korupcije u javnim tijelima i dalje visoka, Vlada smanjuje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, važnog antikorupcijskog mehanizma.

Stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti stagnira, pa je i dalje više od petine stanovnika Hrvatske u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Poražavajuće je što se u riziku od siromaštva nalazi više od polovice osoba starijih od 65 godina, a više od polovice mirovina niže je od hrvatske linije siromaštva. Zabrinjava i neravnomjerna dostupnost socijalnih usluga, koja negativno utječe na ostvarivanje prava ranjivih i marginaliziranih skupina i pojedinaca.

Pročitajte i ovo Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Djeca i mladi i dalje ne uče dovoljno o demokraciji, ljudskim pravima, jednakosti i solidarnosti, što pokazuju i niske razine političke participacije mladih te povjerenja u institucije. Uključivanja građana i civilnog društva u procese donošenja odluka i savjetovanja često su prije formalna nego sadržajna, što slabi mogućnosti za građansku participaciju.

''Nažalost, kao ni prethodnih godina, Hrvatska nije učinila dovoljno na razvijanju politika za nošenje sa suvremenim i višerazinskim izazovima i problemima vezanim za zaštitu i ostvarivanje ljudskih prava. Političari i institucije su bezidejni, neambiciozni, neaktivni i svake godine imaju sve manji kapacitet za osmišljavanje, izradu i provedbu javnih politika temeljenih na ljudskim pravima, što predstavlja ozbiljan problem u kontekstu kompleksnih izazova – klimatskih promjena, starenja stanovništva, rata, migracija, društvenih i ekonomskih nejednakosti'', zaključuje se u izvještaju Kuće ljudskih prava Zagreb, koji u cijelosti možete pročitati >> OVDJE.

Pročitajte i ovo Lovro Krnić SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Zatajeni Zagreb - Crna Katica i predivan park koji skriva mračnu tajnu: ''Do prije nekoliko godina ni policija nije znala...''


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene