Središnju Hrvatsku zatresao je još jedan potres jačine 5,0 prema Richteru s epicentrom u blizini Strašnika. Seizmolog Krešimir Kuk komentirao je da će se potresi događati još nekoliko mjeseci.


"Epicentar potresa bio je kod Strašnika, a magnituda potresa bila je 5,0 prema Richteru", izjavio je seizmolog Krešimir Kuk.

Riječ je o istom epicentralnom području kao i neki dan, to je područje i dalje vrlo  aktivno. Računice pokazuju da je epicentar bio na nekih 10 kilometara dubine, kazao je Kuk.

"Imamo dosad i neke informacije da su se i u Zagrebu neke cigle urušile, dakako, neke koje su bile oštećene od ranijih potresa. U Zagrebu je veliki broj zgrada oštećen, još nije saniran, i ovakvi potresi predstavljaju veliku ugrozu za grad, upravo po pitanju padanja tih svih stvari s objekata koje su ranije oštećeni.

Za Petrinju nemamo još nikakve podatke, ali tamo je trešnja bila puno jača nego u Zagrebu i vrlo vjerojatno je izazvala štete na objektima koji su već ranije oštećeni.

Stanovnik Mečenčana o rupama Mečenčani u strahu od rupa koje su se otvorile u tlu, ima ih više od 10: "U svakom trenutku nečija kuća može propasti! Kako ćemo to izdržati, ne znam..."

U onom prošlom potresu oslobođeno je 15-ak puta više energije. Ovo je očekivano - mi smo govorili u proteklim danima kako će ova serija trajati sigurno neko duže vrijeme, govorimo o mjesecima.

S obzirom na jačinu glavnog potresa, realno je očekivati i potrese maginitude 5, i desetke potresa magnitude 4. I naravno, što idemo prema slabijim potresima njihov broj će biti veći u dužem vremenskom periodu." 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju