Ekipa Nove TV snimila je šokantne prizore u dvorištu crkve u Lovasu, gdje su tijekom građevinskih radova otkrivene kosti njemačkih vojnika koje tako stoje već puna tri mjeseca.


"Kosti vire, ljudska rebra se vide vani. Mnogi su rekli da ne žele ići na svetu misu dok se to ne makne, da to ne gledaju. Međutim, nitko, evo tri mjeseca, nije poduzeo ništa", kaže župnik Željko Grigić.

Vezani članci Slika nije dostupna Nacionalni park skrivao zanimljivo otkriće Slika nije dostupna Sveti Ivan Zelina: Pas kopao po dvorištu i iskopao ljudske kosti?

Mještani su ogorčeni. Josip Badanjak kaže da se osjeća grozno. "Vidio sam ja toga svega i onda se, posebno u ovoj našoj ckrvi, u dvorištu tu, teško se osjećam", kaže Badanjak.

Utvrđeno je da se radi o njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata. Župniku je rečeno da ništa ne dira. Nakon snijega i kiše dio jame prekrilo je blato, no kosti se i dalje vide.

"Ja osobno, nakon tri mjeseca, mislim da to nema smisla i da ću sam pozvati stroj da se ovo zakopa", kaže župnik Grigić. 

Mještani Lovasa i sami su prošli agoniju potrage za nestalima. U Domovinskom ratu u masovnoj grobnici završilo je 68-ero njihovih najmilijih. 

Odlazak u crkveno dvorište otvara im rane. Marijan Balić kaže da još ima ljudi koji traže svoje pa im to evocira sjećanja i dodaje da bi nadležni organi trebali to sanirati. 

Kosti njemačkih vojnika ovdje su otkrivane i prijašnjih godina, no službe su uvijek brzo intervenirale. "Našli smo dvije lubanje i poslije su i forenzičari i policija rekli da mi to saniramo, da vratimo te lubanje u jamu", kaže Badanjak. 

Ivan Mujić, zamjenik načelnice Općine Lovas, stoga najavljuje da će predstavnici Općine sljedeći tjedan ići u Ministarstvo branitelja da pokušaju riješiti stvar. 

Ministarstvo branitelja posmrtne je ostatke dužno premjestiti ili zatrpati i obilježiti. Na pitanje gdje je zapelo, ni mi nismo dobili odgovor.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr