Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokloni bi mogli kasniti

Hoće li korona uporopastiti Božić? Poremećaj na svjetskom tržištu otežava prijevoz i distribuciju

Aktualno Galerija Teretna luka - 1 Teretna luka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Teretna luka - 2 Teretna luka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Teretna luka - 3 Teretna luka - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Jusić Galerija 1/4 >>
Blagdanska potrošnja već je krenula. Police trgovina pune su ukrasa, ali koronakriza i poremećaj na svjetskom tržištu mogli bi zaustaviti njihovu distribuciju. Razlog za to je činjenica da većina ukrasa u Hrvatsku stiže s dalekoistočnog tržišta.

Iako je do Božića ostalo oko 50 dana do Božića, pripreme su već počele. Ukrasa, uvjeravaju trgovci, ima za sve kupce bez obzira na ukus. Narudžbe za dekorativne artikle pripremali su još ljetos.

"Naši istočni dobavljači su svi došli na vrijeme. Imali smo dva tjedna kašnjenje europskih dobavljača", rekao je Ivo Olić, zamjenik voditelja trgovačkog centra.

Negativan efekt koronakrize i zastoja u pomorskom prometu ipak bi se na određene artikle mogao odraziti. Velik dio ukrasa stiže iz Azije, a cijene brodskog prijevoza iz Kine i Koreje, kažu iz Hrvatske gospodarske komore, porasle su pet puta.

"Brodski prijevoz nema alternative u drugim vidovima prijevoza za velike količine tereta između prekomorskih tržišta", rekao je Jakov Karmelić, predsjednik Udruge pomorskih agenata Hrvatske.

Što ako među kontejnerima koji kasne bude i vaš božićni poklon?

"Ne treba očajavati. Moj savjet bi bio da se to vrijeme i novac koji ćemo utrošiti u kupovinu poklona potroši za zajednički izlet s prijateljima kojima su bili namijenjeni", rekao je Darko Roviš, socijalni pedagog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Pročitajte i ovo Valentina Baus Detalji na presici stožera Dnevnik Nove TV doznaje koje nas mjere očekuju: Odnose se na sve građane

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvješće Eurostata Uz skuplje energente poskupili i industrijski proizvodi: Objavljeni podaci za Hrvatsku, EU i eurozonu

Iako se taj globalni poremećaj puno više osjeti na svjetskoj razini, može se primijetiti i u Rijeci, najvećoj teretnoj luci u Hrvatskoj.

"Terminal u riječkoj luci radi bez većih teškoća, ali brodovi ne dolaze baš po svom rasporedu. Uglavnom je riječ o kašnjenjima. Ipak, velik prijevoznik kontejner koji je stigao u četvrtak doplovio je unatoč poremećajima u transportu, kako su mi rekli, par dana ranije. Inače, ovaj brod direktna je veza daleko istočnih luka i luka sjevernog Jadrana. Njegov put od ukrcaja do iskrcaja traje 35 dana", rekla je novinarka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

"Poremećaj na tržištu uzrokovan je većim dijelom zbog korone jer još uvijek se luke znaju zatvarati zbog svega nekoliko pozitivnih djelatnika. Problem je nastao i zbog one nezgode u Sueskom kanalu još u ožujku. Velik sustav treba i puno vremena za oporavak. Nastavi li se ovaj trend, veći zaostaci mogli bi se preliti i u drugu polovicu 12 mjeseca kada kreće pravo blagdansko ludilo", dodala je Jusić tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene