U gradovima diljem Hrvatske osvanuli su jumbo plakati koji najavljuju 'Koncert benda koji gleda u krivom smjeru'. Misteriozni spektakl, o kojem mnogi još znaju jako malo, održat će se 29. veljače 2020. godine u Rijeci. Otkrivamo o kakvom je spektaklu riječ.

Galerija


 

Koncert benda koji gleda u krivom smjeru - 3
Koncert benda koji gleda u krivom smjeru - 5 (Foto: Rijeka 2020)
Izvedbu 'Koncert benda koji gleda u krivom smjeru' najbolje je opisati kao umjetnički performans u kojem izvođači pričaju priču koristeći svoje vokalne, glumačke i glazbene sposobnosti.

Performans je u svakoj izvedbi unikatan, ali sadržava istu bit. Izvedba se opisuje kao predstava o trudu. Riječ je o portretu skupine umjetnika koji beskonačno trče dalje. Kažu i kako je nejasno bježe li od bijede na svijetu ili zapravo trče prema njoj. Bend koji gleda u krivom smjeru čine Maarten Seghers i Rombout Willems kao gitaristi i pjevači te Nicolas Field na bubnjevima.

Performans je upotpunjen koreografijom muškaraca koja se isprepliće sa svjetlosnom kompozicijom, a zvukovi, svjetlost i geste simboliziraju njihov napor koji se manifestira u tragediju.

Izvedba je posebno zanimljiva jer nemoć koju izvođači prikazuju osjeti i sama publika. Izvedbu prate i komični trenuci pa se tijekom izvedbe možete i dobro zabaviti, ali i povremeno osjetiti nelagodu.

Gledajući izvedbu niti jedan gledatelj nije siguran kako reagirati, ali u tome i je poanta ovog performansa. Gledatelji su naviknuti ponašati se u okviru ustaljenih i društveno prihvatljivih obrazaca ponašanja, a gledajući ovu predstavu ne znaju što očekivati pa tako niti kako se ponašati.

Predstava je zasigurno misteriozna i zato ju vrijedi pogledati i samostalno dati ocjenu ovom hvaljenom nastupu.

Koncert benda koji gleda u krivom smjeru - 3
Koncert benda koji gleda u krivom smjeru - 6 (Foto: Rijeka 2020)

Iza cijele priče o 'Koncertu benda koji gleda u krivom smjeru' stoji jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog teatra, belgijska umjetnička skupina Needcompany.

U sklopu programa Rijeka 2020 Europske prijestolnica kulture od 29. veljače do 6. ožujka belgijska umjetnička skupina izvodi još dvije predstave. Publici će se predstaviti i predstavama ''Sve što je dobro'' i ''Zauvijek'' te izložbom ''18 videa''.

Opus belgijske umjetničke skupine Needcompany obuhvaća razna područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost i drugo.

Nastupali su na najpoznatijim svjetskim festivalima, u muzejima i kazalištima. Dobitnici su brojnih nagrada, među ostalima Janu Lauwersu je na Venecijanskom bijenalu 2014. dodijeljena Nagrada Zlatni lav za životno djelo.

Ulaznice za festival možete nabaviti putem sustava Eventim.