Ivan Zgrebec iz Josipovca 45 minuta kosio je travu, odjeven od glave do pete. Nije pomoglo. Komarci su mu izboli cijela leđa.

Galerija


„Obukao sam majicu dugih rukava. I kapuljaču. Navukao duge hlače. Zatim stavio maramu preko lica. Mislio sam, siguran sam. Nisam bio“, govori Ivan Zgrebec iz Josipovca. Fotografije njegovih leđa najbolje ilustriraju razmjere najezde komaraca u Slavoniji. Na njegovim leđima načičkan je ubod do uboda.

Vezani članci Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima Zaprašivanje protiv komaraca - 1 Osijek zaprašivanje komaraca plaća znatno više od Vukovara: "Svejedno nas grizu, samo skuplje"

„Otrčao sam ženi u kuću, luđački su me svrbjela leđa i rekao joj „vidi šta mi je to“. Zgrozila se kad je pogledala", rekao je Ivan. Danas je, kaže, malo bolje, otekline su splasnule. No neće skoro opet u košnju. Obitelj Zgrebec, kao i svi iz Slavonije, poduzimaju sve mjere opreza. S komarcima su u ratu.

„Imam troje djece, počeli su ljetni praznici, vani smo napunili bazen, ali mu se nismo ni približili. Djeca ne smiju van iz kuće, a i mi odrasli to izbjegavamo. Ujutro idemo na posao, nabrzinu od kuće trčimo do auta. Poslije posla odmah dolazimo u zatvoreno. Imamo komarnike po cijeloj kući, ali kad otvorimo vrata, njih 10-ak već čeka u zasjedi i samo šmugnu unutra“, kaže Ivan. Kaže da mi više nije bitno ni je li dan ili noć. Iako od njih ne odustaju, uobičajene mjere borbe zasad ne daju rezultat.

„Mažemo djecu, pazimo da nemamo lokvi oko kuće, ali slabo ili nikako ne pomaže“, objašnjava Ivan. Kaže da mu nije jasno ni da baš ni od čega što oni poduzimaju nema koristi, kao ni da ne pomaže ni to što vlasti rade u suzbijanju. Čudno mu je što su ga komarci uspjeli toliko izbosti i preko odjeće.

Kao da su mutirali“, zaključuje Ivan.