Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u Dnevniku Nove TV

Bivša predsjednica o opozivu Trumpa: ''Ako interpelacija ne prođe, postoje još dvije opcije''

Aktualno Galerija Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 1 Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 4 Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 3 Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago razgovarao je s Kolindom Grabar Kitarović - 2 Galerija 1/4 >>
O opozivu, sad već bivšeg, američkog predsjednika Donalda Trumpa s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović razgovarao je reporter Mislav Bago.

Kolinda Grabar Kitarović kaže da se ne osjeća ugodno kad vidi fotografije vojnika koji leže i čuvaju Kongres. Smatra da je 6. siječnja zakazala policija koja čuva Kapitol jer su postojale najave da će se dogoditi napad.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Donald Trump trumpove ludorije Ljude koji su upali na Kapitol nazvao je domoljubima pa ponovio zlokobnu prijetnju: "Ako ne pobijedim..."

"Do sada se izbjegavala militarizacija Kongresa bez obzira što su pred 6. siječnja postojala upozorenja, posebno iz jednog ureda Tajne službe u Virginiji, koji je naveo da će se 6. siječnja dogoditi upravo što se dogodilo, FBI je to podijelio s drugima, međutim očito je zakazala policija koja osigurava Kapitol", kazala je.

Grabar Kitarović smatra da će Donji dom Kongresa izglasati rezoluciju o interpelaciji za opoziv, no to ide u Senat gdje treba imati dvije trećine glasova nazočnih senatora. "Ne očekujem da će biti opozvan do 20. siječnja kad je inauguracija", kazala je te dodala kako je evidentno da će se pokrenuti interpelacijski postupak jer se predviđa da će do 20 Republikanaca glasati za interpelaciju.

"Ako i prođe interpelacija ne znači da će Trump biti opozvan jer neće biti vremena", smatra predsjednica te dodaje kako postoje još dvije mogućnosti. "To je mogućnost krivičnog gonjenja i mogućnost civilne građanske parnice koje treba pokrenuti državni odvjetnik", kaže bivša predsjednica i veleposlanica.

Grabar Kitarović kaže da je jasno da je sve poralizirano te dodaje kako je "Republikanac Jordan rekao da je ovo politički potez koji je osvetoljubiv i koji želi poništiti sve što je predsjednik poništio i postavio je pitanje koje će jako odjeknuti u američkoj javnosti koja je jako osjetljiva na to. Prvo da je poništen prvi amandman, znači sloboda govora, a drugo da je poništeno sve što je predsjednik napravio i da je samo pitanje kad će se to poništavanje proširiti na sve ostalo".

"Rezultat interpelacije može biti ne samo povlačenje iz ureda, nego i zabrana bilo kakvog kandidiranja za bilo kakvo obnašanje javne dužnosti u SAD-u", rekla je.

Ističe da je budući predsjednik "Joe Biden svjestan da je 6. siječnja, kad su se potvrđivali rezultati glasovanja elektora 139 zastupnika u zastupničkom domu, Republikanaca, glasovalo protiv i osam senatora. On s tim ljudima mora raditi", kaže Grabar Kitarović te ističe da on ne može rušiti mostove nego ih mora graditi.

"On želi biti predsjednik pomirenja i procesa zacjeljivanja podjela u društvu", kazala je te dodala kako su prioriteti Joea Bidena pandemija i gospodarska situacija te međunarodni odnosti, to jest, djelovanje Rusije i Kine.

Grabar Kitarović dodaje kako Biden navodno ima planove da već u prvoj godini mandata sazove sastanak demokratskih država te se nada kako će Hrvatska i hrvatski predsjednik biti pozvani.

Bivša predsjednica je optimistična što se tiče djelovanja američkih institucija za koje kaže da su stabilne i neovisne o političkoj vlasti, ali podjele su duboke, ističe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene