Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODGOVORNOST TRGOVACA

U dvije godine povučeno čak 235 neispravnih proizvoda: Znate li što se dogodi ako pojedemo aflatoksine, pesticide…?

Aktualno Galerija Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 3 Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 5 Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 1 Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 2 Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Povlačenje proizvoda: Ilustracija - 6 Galerija 1/6 >>
S polica hrvatskih trgovina povučeno je čak 235 zdravstveno neispravnih proizvoda u posljednja 24 mjeseca. Obavijesti se redovito objavljuju na stranicama Državnog inspektorata i Agencije za hranu, no je li to dovoljno i dolaze li te informacije do kupaca? Istražio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Pesticidi, mikroorganizmi, alergeni, mikotoksini... Zbog povišenih vrijednosti tih tvari brojni proizvodi povučeni su iz prodaje.

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan u kućnim zalihama pronašao je jednu vrećicu pistacija koje su početkom godine povučene s polica i pokušao je vratiti.

"Može li se vratiti? 5. siječnja je povučen. Slučajno smo vidjeli na jednom portalu, nismo ni na vašim stranicama. Bude li tu neka obavijest inače, ne vidim?" pitao je prodavačicu. 

"Pa, evo, ne znam. Čak znam da više nitko odavno ništa nije donio. Imali smo samo nekoliko komada", rekla je.

Vrećicu s povećanom količinom aflatoksina reporter je uspješno zamijenio. No što bi bilo da ju je netko pojeo?

"U jednokratnoj konzumaciji neće se ništa dogoditi jer nije riječ o iznimno visokim koncentracijama. Međutim, ti se proizvodi povlače s tržišta jer su zdravstveno neispravni", kaže Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za analizu hrane NZJZ-a Split.

Pročitajte i ovo Kredit: Ilustracija - 7 PRIPAZITE Tko na kredit kupuje stan ili auto, odsad mora biti spreman na novosti, a one nisu dobre

Takvih je proizvoda u dvije godine bilo 235. Najčešće materijali koji dolaze u kontakt s hranom, voće i povrće, meso i žitarice. Propisi o kontroli hrane često se i nadopunjuju.

"Sada je, recimo, novost uredba koja je propisala obavezno praćenje akrilamida u proizvodima koji sadrže veće količine škroba. Znači, krumpir, pečeni i prženi, različite vrste peciva i kruha", dodaje Knezović.

Obavijesti o povlačenju ažuriraju se na web-stranicama nadležnih institucija.

"Nedovoljno jer niti jedna domaćica neće prije nego što ide u kupovinu, provjeravati web-stranice Državnog inspektorata.  Nikad se ne govori nešto o onima koji su to već kupili i konzumirali ili potrošili", kaže Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Apeliraju na veću odgovornost trgovaca u obavještavanju kupaca.

"Rijetko se nađe i u prodavaonicama da je to obavijest potrošačima. U katalog se uguraju svakakve informacije, to bi trebalo biti negdje na prvoj stranici, na vidljivom i uočljivom mjestu", kaže Knežević.

Pročitajte i ovo Slučaj Franak: Ilustracija - 2 konverzija švicaraca Udruga Franak kazneno prijavila agenticu Vlade europskom sudu: "Čudim se da može mirno spavati"

Jesu li ikad u trgovini vidjeli natpis da je proizvod povučen i da mogu dobiti novac natrag, pitala je ekipa Dnevnika Nove TV građane.

"Ne, nisam nikad", kaže Mihovil.

"Zabrinjavajuće je. U biti, više ne znam što jest jer ništa nije zdravo. Najbolji su i najpametniji oni koji imaju svoj teren na kojemu mogu zasaditi", smatra Sanija.

Oni koji nisu te sreće očekuju da barem jedu ono što je i navedeno na deklaraciji.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene