Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijene lete u nebo

Drastičan udar na budžete kućanstava: Dnevnik Nove TV donosi izračune četiri scenarija poskupljenja plina

Aktualno Galerija Mislav Bago: Poskupljenje plina - 3 Mislav Bago: Poskupljenje plina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Poskupljenje plina - 2 Mislav Bago: Poskupljenje plina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Poskupljenje plina - 4 Mislav Bago: Poskupljenje plina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago: Poskupljenje plina - 1 Mislav Bago: Poskupljenje plina - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mislav Bago: Poskupljenje plina - 5 Galerija 1/5 >>
Cijene plina lete u nebo. U jednom trenutku rast je bio i 800 posto, a plin je sada skuplji u prosjeku 400 posto.

650 tisuća kućanstava grije se na plin, ali i dobar dio industrije. Samo u Zagrebu potroši se 60 posto plina, kutinska Petrokemija troši 25 posto, ostalo potroši cijela Hrvatska, donosi analizu Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Plin Slijedi novi val poskupljenja? Šokirani poduzetnici ne mogu vjerovati kakvi računi za plin im stižu: "To je tehnički nemoguće" Katarina Jusić CIJENE RASTU Usred smo ozbiljne energetske krize: Doznajte koliko imamo vlastitih zaliha plina

Nekoliko je mogućih scenarija nakon prvoga travnja. Računi će vam biti veći, i to znatno. Sada prosječna obitelj potroši 4875 kuna na godinu na plin.

Ako PDV na plin ostane 25 posto, a cijene ostanu ovako visoke, račun na godišnjoj razni skače na 8625 kuna. Odluče li iz Banskih dvora PDV svesti na 13 posto, račun će biti manji, ali i dalje za mnoge neodrživih 7797 kuna.

Bude li pak PDV spušten na pet posto, račun će biti u prosjeku 7245 kuna. I na kraju, odrekne li se Vlada naplate PDV-a, račun bi bio 6900 kuna.

Plin se po tržišnim cijenama već prodaje poduzetnicima i industriji. Iako su kućanstva zasad zaštićena, drugi trpe. Industrija koja se grije na plin, škole, bolnice, restorani, frizeri, svi oni dobivaju uvećane račune.

Velika opasnost je i za poljoprivrednike, kutinska Petrokemija već je za 200 do 300 posto povećala cijenu umjetnih gnojiva. A proljeće dolazi. Inače, 80 posto plina troši gospodarstvo, a kućanstva samo 20 posto. Nezaštićeni poduzetnici, nema sumnje, ili će zatvarati pogone ili će njihove usluge poskupjeti. Dakle, inflacija dolazi na velika vrata.

Igranje s PDV-om ima i posljedice za proračun. Od plina država prikupi 1.200.000.000 kuna na godinu. Ministar Marić, kada Vlada ne bi intervenirala, dobio bi dodatnih tristo milijuna kuna. Smanji li PDV na 13 posto, u blagajni će biti  31 milijun kuna manje. Padne li PDV na pet posto, Marić je kraći za 252 milijuna kuna. A odrekne li se Vlada PDV-a, proračun je u rupi od 390 milijuna kuna.

Ovo je priča samo o plinu, ne zaboravite, i struja je odletjela u nebo. Stoga se pripremite za energetski udar. Ma koliko Vlada pomagala, bit će bolan za mnoge.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene