Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprezno tijekom blagdana!

VIDEO Koju pirotehniku smijete koristiti i do kada? Ako prekršite zakon, slijede paprene kazne

Petarda, ilustracija (Foto/Arhiva: Borna Filic/PIXSELL)
Petarda, ilustracija (Foto/Arhiva: Borna Filic/PIXSELL)
Iz policije uoči blagdana upozoravaju građane, koji od 15. prosinca do 1. siječnja mogu kupovati, a od 27. prosinca do 1. siječnja i koristiti dopuštenu pirotehniku, da će zbog sigurnosti stanovništva pojačano nadzirati prodajna mjesta, kao i okupljanja ljudi.

Operativna akcija "Mir i dobro" tradicionalno se provodi od 1993. godine. Započela je 12. prosinca i završava 8. siječnja, a pored ostalog cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava onih pirotehničkih sredstava koja su dopuštena, dok je uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.

Naime, kategorija F1 obuhvaća pirotehnička sredstva koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a namijenjena su uporabi u ograničenim prostorima, dok F4 obuhvaća pirotehniku s visokim rizikom i smiju je koristiti samo osobe sa stručnim znanjem, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Nikola Turkalj, načelnik Sektora inspekcijskih poslova, je istaknuo kako je MUP obavijestio dostavljačke tvrtke da nemaju odobrenje za rukovanje i skladištenje eksplozivnih tvari pa tako i pirotehničkih sredstava i u slučaju da zaprime pošiljke za dostavu koje sadrže pirotehnička sredstva, koja su građani naručili putem interneta, dužni su ih zadržati i obavijestiti nadležne inspekcijske službe i carinu.

Turkalj je pozvao građane da kupuju samo dozvoljena sredstva i to od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a kojih je 567, jer su novčane kazne za građane visoke (5000 do 15.000 kuna).

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća kraj Čakovca Zadobio teške ozljede: Muškarac (76) palio petarde u vinogradu, jedna mu eksplodirala u ruci

Savjeti građanima

  • suzdržite se od uporabe pirotehničkih sredstava
  • ako ipak koristite pirotehniku, obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene