Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREBLAGE KAZNE

Slučaj koji je zgrozio Slavoniju: "Nužno je da roditelji postanu svjesni kako se to može dogoditi svakom djetetu"

U okolici Osijeka uhićen je muškarac koji je djecu mamio u automobil. Sve se događalo proteklih dana, u dva navrata. Četvero djece odmah se povjerilo roditeljima, a oni su alarmirali policiju i predator je ubrzo identificiran. Tomislav Ramljak iz Centra za zlostavljanu i nestalu djecu komentirao je ovaj slučaj za Dnevnik Nove TV.

Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku. Policija je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu, a muškarca se sumnjiči za protupravno oduzimanje slobode u pokušaju.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Neslužbeno doznajemo da je policiji od ranije poznat po nizu kaznenih djela. Ovaj slučaj završio je bez većih posljedica, no ova nam situacija može poslužiti kao upozorenje da uvijek budemo na oprezu.

"Ne možemo izuzimati mala mjesta i male sredine od takvih zastrašujućih pokušaja. Prema tome mislim da bi trebali još jednom osvijestiti društvo da odgovornost čuvanja djece nije samo na roditeljima nego i na školi i obrazovnom sustavu. Trebalo bi se više govoriti i raditi o pitanju preventivnih programima i aktivnostima za sigurnost djece", rekao je Tomislav Ramljak.

U ovom su slučaju djeca odigrala jako važnu ulogu i nisu se odazvala pozivu nepoznate osobe te su sve prijavili svojim roditeljima. Usprkos tome, Ramljak smatra kako djeca danas nemaju dovoljnu edukaciju za snalaženje u raznim opasnim situacijama.

"Neophodno je da roditelji postanu svjesni kako se to može dogoditi svakom djetetu. Odrasli trebaju provoditi više vremena s djecom, razvijati zajednički odnos i učiti ih životnim opasnostima koje se u stvarnom životu mogu dogoditi. Na taj način bi se djeca mogla najbolje zaštiti", govori Ramljak.

Također, policija u ovakvim slučajevima ima snažnu ulogu jer mogu imati različite preventivne projekte i češće održavati prezentacije u školama. Ramljak smatra kako bi time djeca razbila strah od policije te da u ovakvim slučajevima odluče prijaviti policiji svaki oblik nasilja. U ovakvim slučajevima česte su vrlo blage kazne postavljene za optuženike te se postavlja pitanje štiti li zapravo sustav djecu dovoljno.

"Naš pravosudni sustav je u tom pogledu vrlo loše postavljen jer su kazne preblage. Najčešće optuženici u blažim slučajevima dobiju samo rad za opće dobro ili čak uvjetne kazne.

Mislim da to treba iz korijena promijeniti te da je sada krajnje vrijeme da se okrenemo prema kvalitetnijem i pravednijem pravosudnom sustavu koji će takve kazne sankcionirati puno strože", dodao je Ramljak.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene