Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PATNJE KIJEVA

Kličko o užasu u Ukrajini: "Ne znamo koja je Putinova krajnja ambicija, a vara se onaj koji misli da je rat udaljen"

Braća Kličko - 2
Braća Kličko - 2 Foto: DNEVNIK.hr
"Zašto smo tako snažni? Jer se ruski agresori bore za novac, a mi se borimo za našu neovisnost i slobodu", izjavio je Vitalij Kličko.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kazao je kako su ukrajinske snage premoćne u odnosu na ruske, jer se ruski agresori bore za novac, a oni se bore za neovisnost.

"Mi se borimo za slobodu, mi branimo našu djecu i naše obitelji. Imamo veliku motivaciju braniti budućnost naše djece”, rekao je Kličko. "Ruski vojnici nikada neće ući u naš grad, mi smo veoma motivirani", poručio je. 

"Želim ponoviti – nikada nećemo pokleknuti, ne želimo živjeti pod diktaturom, želimo živjeti u slobodnoj zemlji, gdje se poštuju ljudska prava. I zato se ne želimo vratiti pod okrilje Sovjetskog Saveza".

Kazao je i da neki političari privatno podupiru Ukrajinu, a s druge strane ne žele prekinuti odnose s Rusijom. "Ne zaboravite, nikad nemojte vjerovati Rusima. I drugo, treba zaustaviti sve poslovne odnose s Rusima jer tako dajete novac Rusiji koja ga zatim ulaže u vojsku i onda vidimo ove strašne slike iz Ukrajine", rekao je Kličko.

Predsjednik Volodimir Zelenski zamolio je jučer mađarskog premijera Viktora Orbana da prestane kupovati ruski plin i naftu te da pošalje oružje Ukrajini. Mađarska nije jedina u EU-u koja je odbila taj zahtjev.

"Ovo je najveći rat od Drugog svjetskog rata. Ako netko misli da je ovaj rat udaljen, vara se, ovaj se rat tiče svih u Euorpi jer ne znamo koja je Putinova krajnja ambicija. Njegova krajnja ambicija je obnova Sovjetskog Saveza. Danas Donjeck i Lugansk, sutra možda Poljska. Pitanje je koliko će Putin daleko otići i ovaj rat može utjecati na sve u Europskoj uniji", istaknuo je. 

Od američkog predsjednika Joea Bidena, SAD-a i NATO- a očekuje oružje. "Već dugo tražimo zatvaranje zračnog prostora iznad Ukrajine. Ako to ne možete učiniti, dajte nam oružje, mi ćemo sami zatvoriti nebo", kaže Kličko. Kaže da su Rusi u Ukrajini počinili ratne zločine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 30. dan rata Bivši zaposlenik NATO-a: "Frustrirani Putin bi mogao pokrenuti ograničeni nuklearni napad na Poljsku"

"Ne borimo se samo za obranu našeg grada i domovine, nego i za cijelu Europu", naglasio je.

Ponovio je da se nikada neće predati.

"Životi svih Ukrajinaca su uništeni. 40 milijuna Ukrajinaca živi u ovoj zemlji. Životi svih njih su uništeni. Tijekom dana, tijekom noći slušamo eksplozije, ljudi cijelo vrijeme provode u skloništima, na ulicama je mnogo vojnika, velik broj građana je već otišao, većina žena i djece su evakuirani. Sada su muškarci ostali i spremni su braniti naš grad i našu budućnost.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD I EU Pao dogovor oko važnog plana o prekidu ovisnosti o ruskom plinu: Pogledajte kada nam stiže američki LNG

Nikada nećemo pokleknuti! Bolje da umremo i poginemo nego da se predamo. Rusi nikada neće zauzeti naš grad! Nemojte biti pasivni jer se borimo i za sve vas", rekao je Kličko za N1. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene