Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatrogasci i vojska na terenu

Požar kod Kistanja proširio se na Nacionalni park Krka, stiže pomoć iz unutrašnjosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki požar kod Kistanja spustio se u kanjon Krke

Veliki požar kod Kistanja, koji je buknuo u utorak popodne, proširio se na Nacionalni park Krka. 

Pročitajte i ovo Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara - 4 Ugovori potpisani Hrvatska nabavlja dva nova zrakoplova za gašenje požara: "Ovo je nova mogućnost, nova snaga" Požar u Donjem Miholjcu Otkriven uzrok požara VIDEO/FOTO Vatra progutala obiteljsku kuću, svjedokinja o trenucima užasa: "Vidim šiklja vatra kroz prozore, budila sam ih..."

"Požar se jednim dijelom spušta kroz Nacionalni park Krka u sam kanjon Krke. Kod manastira je prebacio preko kanjona na drnišku stranu i tamo je u tijeku sanacija", kazao je Darko Dukić, glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije i dodao kako je požar na području Kistanja prema Laškovici saniran i ne prijeti kućama.

Kazao je i kako je kilometar sjevernije izbio novi požar u mjestu Krnjeuve koji se širi, ali se očekuje skoro stavljanje pod nadzor. 

Na terenu na svim je požarima je trenutno oko 180 pripadnika vatrogasaca i vojske.

"Tijekom večeri očekujemo i dodatne snage koje će nam doći u pomoć", kazao je Dukić i dodao kako će vatrogasci na požarištima dežurati cijelu noć.

Požar kod Kistanja gasi i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) koji su na požarište upućeni na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i na temelju odluke ministra obrane Damira Krstičevića koji, sa svojim posebnim izaslanikom Božom Kožulom, obilazi to požarište.

Nošen vjetrom požar se proširio u dva smjera - od sela Mjerkači prema Smrdeljima i selu Tomasovića Stanovi, te prema Nacionalnom parku Krka i Skradinu gdje se proširio iz pravca zaseoka Verovići i Tepići.

Preventivno evakuirano 16 osoba

U Kistanjama je održana sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja JU NP Krka Krešimira Šakića sjednici su nazočili i Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane RH Damir Krstičević.

Pored Kistanja, na području Šibensko-kninske županije aktivni su požari na području Zelići, Oton brdo, područje zaleđa Primoštena, Koprno, Raslina, Civljane-Ćitluk, Knin-Žagrović polje te požar koji je s područja Kistanja prešao preko rijeke Krke na prostor Općine Promina.

U kasnim popodnevnim satima zbog požara preventivno je evakuirano 16 osoba iz naselje Verovići, te tri osobe iz naselja Krnete.

Zbog nastale situacije Stožer je predložio županu da se proglasi velika nesreća na području Šibensko-kninske županije i da se zatraži pomoć od više hijerarhijske razine, što je župan Goran Pauk i učinio.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i ostale službe za krizne situacije (HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ).

Požar kod Rasline ugašen

Požar kod Rasline ugašen je oko 16 sati, potvrdili su popodne iz Županijskog centra 112, dok onaj u Kistanjama i dalje nije lokaliziran.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za dislokaciju vatrogasnih snaga, Grad Zagreb objavio je kako će u Kistanje večeras poslati 4 profesionalna vatrogasca i 20 dobrovoljnih vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila u Kistanje. (D.B./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene