Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme u školama

Uskoro počinje nastava: U zagrebačkim školama u planu vježbe evakuacije od prvog dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin rekao je u ponedjeljak kako u školama drugo polugodište počinje 18. siječnja, a napori se ulažu da nastava počne i na potresom pogođenim područjima, no u kojem će to biti obliku, još će se vidjeti.

"U kojem obliku, to ćemo vidjeti. Još smo na terenu svaki dan i s ravnateljima i s pročelnicima. Prikupljamo sve relevantne podatke kako bismo mogli organizirati nastavu. 48 je objekata na području zahvaćenih potresom, 28 ih je bez oštećenja, devet je izvan uporabe, a 12 ih je sa žutom naljepnicom", naveo je Momir Karin u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Sve se, kaže, priprema da se može krenuti po modelu A.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, i Ivana Brkić Tomljenović O stanju nakon potresa Radovan Fuchs priznao da još nemaju podatke gdje su nastavnici i djeca iz škola u Banovini: "Dobar dio njih je napustio to područje"

"Ukupno je 912 iseljenih stanovnika s tog područja, s tog ćemo popisa izvući broj djece i osigurati im online nastavu, a Ministarstvo će im osigurati svu potrebnu opremu da ne upisuju druge, nego da ostanu vezani za svoje škole", rekao je Karin.

Orlić: Škola je spremna za online

Ravnatelj Srednje škole Petrinja Milan Orlić kazao je kako je ta škola i tijekom pandemija bila spremna za online. "Mi smo prvo polugodište uspjeli odraditi s minimalnim izostancima, ali škola je spremna za online. U procesu smo preseljenja u jednu privatnu kuću, odnosno zgradu koju smo iznajmili i tu ćemo biti moguće osigurati sve administrativne poslove, a moći će tu raditi i učitelji koji to ne mogu doma", rekao je Orlić.

Naveo je i kako je, što se tiče nastavnika "tri do četiri osobe imaju kuće koje treba rušiti, ljudi preslaguju svoje živote, ali u kontaktu smo i pripremit će se. Što se tiče nastave, ona može početi".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zastrašujući prizori Inženjeri Građevinskog fakulteta pregledali zgradu: Ovako izgleda unutrašnjost uništene škole u Petrinji

"Što se tiče korone, u prvom polugodištu trebalo nam je sedam do deset dana da se posložimo, da sve učenike povežemo, podijelili smo tablete i računala. Sada smo stavili anketu na stranice škole da nam se jave učenici koji nemaju opremu. Mislim da će biti veliki problem jer su oni sada u kamp-kućicama i kontejnerima, mislim da će najveći problem biti dostava dizala za agregate jer im treba struja i internet", rekao je.

Karin je rekao i kako je plan da se već prvi dan u zagrebačkim školama počne s vježbama evakuacije jer se u Zagrebu trese već godinu dana te treba naučiti živjeti s time.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene