Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kapetan Dragan u Hrvatskoj će biti već u četvrtak.


Kapetan Dragan bit će izručen Hrvatskoj, a u Splitu će biti već u četvrtak. Na Županijskom sudu u Splitu potvrdili su kako su od službe za međunarodnu policijsku suradnju dobili zahtjev za prihvat Vailjkovića u istražnom zatvoru.

Vezani članci Daša Dragnić, Ante Pranić i Ante Renić Posljednje obraćanje javnosti kandidata Koalicije ZA u Splitu: "Dalmacijom su zapuhali snažni vjetrovi promjena" Lokalni izbori, ilustracija Donosimo prve privremene rezultate lokalnih izbora 2021.

Potvrđeno je kako će Dragan Vasiljković u Hrvatsku stići 9. srpnja, letom iz Sydenya u Zagreb. Slijetanje aviona u zagrebačku zračnu luku očekuje se u četvrtak u 11:30 sati. Potom će biti prepraćen u Split temeljem naloga šibenskog županijskog suda.

Podsjetimo, australijska vlada je u studenom 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtijev za izručenjem koji je podnesen 2005.godine.

Vasiljković, koji je uhićen u Perthu 2006., nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen.

Australski sud odbacio žalbu, kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj

Vasiljković je 2013. uspio prolongirati svoje izručenje Hrvatskoj nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. I tu je odluku poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene kada je bio paravojni zapovjednik u tzv. Krajini 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužiteljstvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook