Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Posjet rodbini na Ugljanu

Glavni favorit za predsjednika Čilea na izborima u studenom je Hrvat! "Sve ga je zanimalo, totalno normalan čovjek"

Aktualno Galerija Gabriel Borić - 5 Gabriel Borić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Gabriel Borić - 3 Gabriel Borić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Gabriel Borić - 1 Gabriel Borić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Kombura - 1 Domagoj Kombura - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Domagoj Kombura - 2 Galerija 1/10 >>
U Čileu se u studenom održavaju predsjednički izbori. Jedan od kandidata hrvatskih je korijena. Riječ je o 35-godišnjem Gabrielu Boriću. Njegovi preci su s otoka Ugljana, koji je i Gabriel posjetio 2010. godine. Na otok se uputila i ekipa Dnevnika Nove TV i iz prve ruke doznala što Gabrielovi daljnji rođaci kažu na njegovu kandidaturu.

Domagoj Kombura s Ugljana rođak je Gabriela Borića, kandidata za predsjednika Čilea. Rod su po trećem ili četvrtom koljenu, kaže, sa strane njegove prabake koja se prezivala Borić. Na adresu Put Javora 16, gdje se nalazi njegova djedovina, pretendent za čileansku predsjedničku fotelju prvi put je došao 2010. Tada da ga je Domagoj upoznao.

Pročitajte i ovo Požar u Čileu Uveden policijski sat VIDEO Vatrena stihija u Čileu ubila 64 osobe, predsjednik ima loše vijesti: "Ta će brojka sigurno rasti i to značajno" Požar u Čileu Vjetar pogoršava situaciju VIDEO Golemi šumski požari u Čileu gutaju sve pred sobom: Najmanje 19 poginulih, više od 200 nestalih

"On je izrazio želju doći ovdje vidjeti staru kuću odakle je njemu pradjed išao u Čile. Onda su oni došli tu, onda je ona zvala nas par tu rođaka da dođemo da ga upoznamo, tako smo s njim pričali“, ispričao je novinarki Dnevnika Nove TV Matei Slogar.

Gabrielovi preci prije više od 120 godina krenuli su put Čilea. U staroj kući obitelji Borić nekad su živjela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu. Obiteljska povijest i kuća u kojoj nitko ne živi već četrdeset godina itekako su zanimale potencijalnog budućeg predsjednika Čilea.

"On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa pričati, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovjek“, dodaje Domagoj.

U vrijeme kada je posjetio Ugljan Gabriel je imao 25 godina. Te 2011. bio je itekako aktivan i u Čileu, gdje je vodio studentske prosvjede. S megafonom u ruci poveo je tisuće studenata ulicama glavnog grada zahtijevajući besplatno obrazovanje za sve. Nakon dva mandata u kongresu Borić je ušao u predsjedničku utrku, a osvojivši više od šezdeset posto glasova postao je kandidat lijeve koalicije.

"Hvala Bogu da bi mi bilo drago. I svima nama tu iz Ugljana bi bilo drago da on postane predsjednik“, zaključio je Domagoj.

Borić prema anketama trenutačno drži prvo mjesto s 25 posto podrške birača ispred glavnog suparnika Sebastiana Sichela, koji ima 17 posto. Diplomirani pravnik mogao bi postati predsjednik najjužnije južnoameričke države. A njegovi daljnji rođaci nadaju se da će se i tada odazvati njihovu pozivu i ponovno doći na Ugljan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene