Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednostavne promjene

Savjeti kako uštedjeti na gorivu: Stručnjaci objašnjavaju čestu pogrešku koju vozači rade

Aktualno Galerija Ivan Čorkalo - 4 Ivan Čorkalo - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo - 2 Ivan Čorkalo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo - 3 Ivan Čorkalo - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Čorkalo - 1 Galerija 1/4 >>
Dok cijene divljaju, vozači traže načine kako uštedjeti na gorivu. Neki su odustali od vožnje automobila, koriste se javnim prijevozom ili biciklima. No, uštedjeti na gorivu može se s nekoliko jednostavnih promjena u načinu vožnje - kako, provjerio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Prvo i osnovno pravilo štedljive, ujedno i sigurne vožnje je oprezno s papučicom gasa. Okretaje motora valja držati u optimalnom rasponu.

A gdje i ako je moguće, dobro je i voziti konstantnom brzinom.

Treba izbjegavati nagla ubrzavanja, kao i kočenja.

"Jer, pri takvim aktivnostima opterećenje motora i potrošnja goriva su ekstremni. Upravo zato što je u vrlo kratkom vremenu potrebno osigurati što veću snagu, odnosno intenzivno smanjivati snagu motora, što zahtijeva ekstremnu potrošnju", pojasnio je Sinan Alispahić iz HAK-a.

Česta pogreška koju vozači rade je vožnja ili kočenje u leru, misleći da se tako štedi gorivo.

Alispahić naglašava kako je, kad je automobil u neutralnom položaju, potrebno isključiti motor.

"Zato što je puno pametnije upravljati i koristiti stupanj prijenosa i otpustiti papučicu gasa i pustiti da se kotrlja, to je štednja", ističe.

Poželjno je u vožnji isprazniti prtljažnik jer svaka vožnja s nepotrebnim teretom u automobilu povećava potrošnju za oko pet posto.

Dobro je koristiti se sustavom automatskog isključivanja motora, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti, no za taksiste to nije opcija.

I za upotrebu klime postoje određena pravila.

Pročitajte i ovo Davor Filipović JOŠ DVA TJEDNA Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ''Ovdje nitko neće proći neokrznut''

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi udarac od utorka? Vrtoglavo poskupljenje na benzinskim pumpama ako Vlada ne intervenira: Ovo su moguće nove cijene

Na nižim brzinama propuh je štedljiviji od klimatizacijskog uređaja, sve do 90 kilometara na sat. Tada fizika nastupa na djelo.

Sinan Alispahić pojašnjava da vozači koriste klimatizaciju na način koji nije uputan, a to je do maksimuma. Istraživanja govore da je potrošnja goriva 10 posto veća ako se klima tako koristi.

Prvenstveno zbog sigurnosti, ali i potrošnje, i tlak u gumama mora biti optimalan, inače potrošnja raste za dva posto.

Pridržavajući se ovih uputa, dokazano je, s prosječnih 15 tisuća kilometara godišnje može se uštedjeti oko tisuću eura na gorivu. Nije sitnica, pogotovo u doba današnjih cijena.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene