Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LJETO NA NAJJAČE

Kako se rashladiti bez klime: Pet jednostavnih poteza u borbi protiv vrućina

Ilustracija
Ilustracija Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Ako nemate klima-uređaj, vrućine mogu biti nepodnošljive. No kuću ili stan možete rashladiti i alternativnim načinima.

Da biste što više iskoristili čak i blagi pad temperature tijekom noći, ispred prozora namjestite ventilatore. Kako biste stvorili što bolji protok zraka, ispred jednog prozora namjestite ventilator tako da zrak izvana upuhuje u prostoriju, a drugi ventilator kod drugog prozora okrenite tako da puše prema van i iz prostorije izbacuje topli zrak.

Držite spuštene rolete

Tijekom dana držite spuštene rolete kako vam u prostor ne bi ulazila sunčeva svjetlost i pretvorila sobu u staklenik. Ako nemate rolete ni tamne zavjese, možete se poslužiti komadom kartona koji izrežite u obliku prozora, a na stranu koja gleda na van namjestite aluminijsku foliju kako bi odbijala sunčeve zrake. Time ćete dobiti reflektirajuću barijeru.

Zatvorite vrata prostorija koje ne koristite

Ako veći dio dana boravite u jednoj prostoriji, fokusirajte se na to da tu prostoriju držite rashlađenom, a vrata ostalih zatvorite kako ne biste gubili rashlađeni zrak u prostorijama u kojima nitko ne boravi.

Led ispred ventilatora

Efekt klima-uređaja možete postići i postavljenjem leda ispred ventilatora. U plastičnoj boci možete zamrznuti vodu i postaviti je ispred ventilatora tako da raspršuje hladni zrak dok puše preko nje. U ovom slučaju budite posebno oprezni da voda ne kapa po uređaju koji je uključen u struju ili da ne dođe u doticaj s njim.

Bocu zaleđene vode možete navečer staviti i u krevet, a prije spavanja u zamrzivač možete staviti i plahte da vam prije lijeganja budu rashlađene.

Rashladite tijelo

Osim prostorija poželjet ćete rashladiti i tijelo, što možete učiniti pijući hladne napitke, stavljanjem hladnih obloga na zglobove i vrat ili jednostavno tuširanjem u hladnijoj vodi.

Izbjegavajte kuhanje u zatvorenom

Nije potrebno naglašavati da će vam kuhanje dodatno zagrijati prostor, pa ga pokušajte izbjegavati u vrijeme najvećih vrućina, između 10 i 17 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene