Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna sloboda

Hrvati pola godine rade za državu, pola za sebe, no iz udruge Lipa imaju ideju kako to promijeniti

Zoran Low, Udruga poreznih obveznika Lipa (ViFoto: Dnevnik.hr)
Zoran Low, Udruga poreznih obveznika Lipa (ViFoto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Forjan o poreznoj sllobodi razgovara s Zoranom Lowom (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Forjan o poreznoj sllobodi razgovara s Zoranom Lowom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Low, Udruga poreznih obveznika Lipa (ViFoto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ove godine dan porezne slobode došao je dva dana ranije. Ako država nastavi ovim tempom, možemo reći da će za otprilike 15 godina taj dan dočekat ćemo mjesec dana ranije.

Dan je porezne slobode što znači da od danas Hrvati prestaju raditi za državu, i počinju napokon zarađivati za sebe. O poreznim pitanjima razgovarali smo sa Zoranom Löwom, iz udruge poreznih obveznika Lipa.

Dosta dajemo državi, a što ona radi s tim novcem, troši li ga pametno?

Pogledajte samo slučaj Uljanik – četiri milijarde kuna bačeno je u vjetar. Mislim da je to najbolji odgovor. Pri tom postoji jedna organizacija koja je zadužena za brigu nad tim –zove se Jadranbrod koja je davala cijelo vrijeme pozitivno mišljenje o poslovanju Uljanika.

Kako bi onda država trebala trošiti taj novac?

Postoje metode, nije tako jednostavno za objasniti, ali mora se raditi transparentno i odgovorno. U ovom slučaju se baš vidi da je izostala odgovornost i to totalno drastično.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DAN POREZNE SLOBODE Od danas više ne radite za državu, nego za sebe. Ali to zapravo i nije tako dobra vijest: Izračunajte koliko ide vama, a koliko radite za državni aparat

Pročitajte i ovo U akciji od danas i porezni inspektori Ministarstva financija (Foto: Dnevnik.hr) Proveli smo dan s njima Porezni inspektor otkrio kakve sve isprike smišljaju prekršitelji: ''To mi je prvi danas, majke mi!"

Koje biste poreze ukinuli, puno ih je, što najviše smeta građanima?

S obzirom na situaciju s radnom snagom i nedostatkom radne snage, iseljavanjem, mislim da bi bilo ključno ukinuti porez na dohodak.

Je li to moguće u Hrvatskoj?

Moguće je, zato što podaci za prošlu godinu pokazuju da je naplata PDV-a narasla za četiri milijarde kuna. Ove godine vjerojatno će biti sličan iznos, s obzirom na stopu rasta BDP-a. Porez na dohodak je inače 12 milijuna kuna.

Zbog svih poreznih presija, zaobilaze li investitori Hrvatsku u malo većoj mjeri?

Djelomično, ali je više zaobilaze zbog poslovanja. Regulatorni okvir je nesiguran. Pravosuđe je katastrofalno i lokalna uprava je prilično korumpirana ili prekomplicirana, nekompetentna .

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene