Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog govora mržnje

Jovanović: Tužit ću Mamića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Željko Jovanović najavio je tužbu protiv Dinamovog čelnika Zdravka Mamića zbog govora mržnje.

Željko Jovanović se odlučio na tužbu protiv Zdravka Mamića jer je svojim 'neprimjerenim izjavama ministru i njegovoj obitelji nanio veliku bol', piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda MAMIĆ OSLOBOĐEN Sudac: Mamić nije Dalaj Lama da bi ga se slijepo slijedilo Slika nije dostupna Komentar na Mamićev istup 'Da Jovanović mrzi sve hrvatsko je jednako vjerojatno kao da se Mamić odrekne para od igrača'

>> 'Ispričavam se Srbima, ali Jovanović terorizira hrvatske sportaše!'

'Sada očekujem da pravosuđe odradi svoj posao u skladu s pravilima struke, da NK Dinamo, Nogometni savez i Olimpijski odbor učine sve što piše u njihovim pravnim aktima. Ja ću osobno, zbog krajnje neprimjerenih, ružnih i uvredljivih napada na mene, a time i moju obitelj, naravno tužiti ne samo Zdravka Mamića nego i predsjednika Obiteljske stranke Matu Knezovića', izjavio je Jovanović.

Istaknuo je kako u toj tužbi neće pristati ni na kakve kompromise, a dobivenu odštetu će donirati u dobrotvorne svrhe.

HHO: Ovo je prvi sudski postupak za širenje nacionalne mržnje na temelju izgovorene riječi

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava osudio je danas 'grubi govor mržnje' Zdravka Mamića, ali pritom je upozorio da u načinu na koji je protiv njega pokrenut postupak vidi pokušaj obnove kaznenog djela verbalnog delikta iz doba komunističke diktature.

'U prilog ovoj tezi govori i činjenica da je ovo prvi sudski postupak za kazneno djelo širenja nacionalne mržnje na temelju izgovorene riječi koji je pokrenut po službenoj dužnosti od pada komunizma', kaže se u današnjem priopćenju HHO-a, koji primjećuje da institucije nisu na isti način reagirale na govor mržnje izgovoren s najviših razina vlasti, od Hrvatskoga sabora do običnih građana, te na šovinističke i rasističke ispade na nogometnim stadionima.

>> 'On je emotivac i nije srbomrzac'

Također smatra da način pokretanja postupka protiv Mamića baca sjenu na postupak u cjelini jer ga su ga na obavijesni razgovor privela čak šestorica policajaca kao da je riječ o najtežemu kaznenom djelu. Smatraju da je to suprotno načinu na koji se građanin za takva djela poziva na obavijesni razgovor.

'Žalosna je činjenica da je Mamić podlegao toj retorici s obzirom na to da je upravo on kao pojedinac bio najčešća meta govora iz mržnje na stadionima'

Izjavu člana Izvršnog odbora Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) i izvršnog direktora GNK Dinama na račun ministra znanosti, prosvjete i sporta Željka Jovanovića HHO ocjenjuje neprihvatljivom i klasičnim primjerom govora iz mržnje prema pojedincu zato što je pripadnik manjinskoga (srpskog) naroda.

Izjava je, kažu u HHO-u, protivna svim međunarodnim standardima - i sportskim i civilizacijskim te u osnovi znači i kršenje ustavnih načela o jednakosti svih građana bez obzira na vjeru, spol i nacionalnost. No, upozoravaju da je riječ o jednoj od mnogih šovinističkih i rasističkih izjava mržnje koje se svakodnevno čuju na hrvatskim nogometnim stadionima, a na koje, tvrde, nitko od državnih i sportskih institucije te nevladinih udruga ne reagira niti mediji o njima pišu.

'Žalosna je činjenica da je Mamić podlegao toj retorici s obzirom na to da je upravo on kao pojedinac bio najčešća meta govora iz mržnje na stadionima', kažu u HHO-u i podsjećaju da su sedam dana prije Bad Blue Boysi čelniku Dinama skandirali 'Cigane' i 'srpsko kopile'. (A.E./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene