Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'MMF nije babaroga'

Josipović: Ovo je veliko upozorenje Vladi, reforme se moraju provesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović nakon druženja s građanima komentirao je jučerašnju vijest o padu hrvatskog kreditnog rejtinga.

'Vidjeli ste i samo obrazloženje pada kreditnog rejtinga, ja tu sa stručnog aspekta nemam što dodati, nedostaju strukturne reforme i politika se u tom smjeru mora okrenuti. Strukturne reforme koje će naše gospodarstvo okrenuti većoj proizvodnji, zapošljavanju i izvozu. Ja znam da je to uvijek lako reći, a nije lako napraviti, ostaje samo da se pruži potpora svim naporima koji se rade u tom pravcu', komentirao je predsjednik Josipović pad kreditnog rejtinga zemlje.

Pročitajte i ovo Prometne nesreće političara - 1 Političari i odgovornost Prometne nesreće dužnosnika nisu rijetkost, neki su napuhali i dosta promila: "Gledajte, nije to baš lijepo, ali i ja sam samo čovjek" Slika nije dostupna LAKŠA PROMETNA NESREĆA Ivo Josipović zabio se autom u ogradu kafića u centru Zagreba

Kao posljedicu pada rejtinga predsjednik je istaknuo skuplje kredite.  'To je nešto što će predstavljati problem, možda se može određenim novim plitikama i reformama kod kreditora generirati drugačiji pristup. Nadajmo se. Mislim da je to veliko i važno upozorenje cijeloj Hrvatskoj, pa tako i vladi da reforme moraju biti provedene', smatra predsjednik Josipović i naglašava kako eventualni dolazak MMF-a nije nešto čega se treba bojati.

'Ja sam bezbroj puta rekao kako MMF nije neka babaroga koja kruži okolo pa da čekamo hoće li nas zgrabiti ili neće, Riječ je o racionalnoj odluci. Ako procjenimo da nam se isplati, da možemo bolje s MMF-om nego bez njega, to je normalna, logična, čak bih rekao i poslovna odluka. Ako procjenimo da to nije potrebno onda ćemo i dalje biti bez MMF-a', mišljenje je predsjednika Ive Josipovića.

>> Karamarko: Status smeće ocjena je njihova rada

Predsjednik je posebno naglasio da u ovoj situaciji svakako treba paziti da socijalno najugroženiji budu zaštićeni. 'Mi imamo interese i društvene ciljeve koji često nisu kompatibilni, s jedne strane želimo smanjiti troškove proračuna, želimo štedjeti, a s druge strane želimo imati društvo solidarnosti želimo osigurati minimum socijalne zaštite s tim kategorijama stanovništva.

To nije uvijek moguće i jedno i drugi, zato se vraćam na tezu da Hrvatska mora ostati socijalna država što znači da u trošenju novca treba biti selektivniji. Neće nitko dati neke novce ili izmisliti neke novce koji ne postoje, ali potrebna je selektivnost i moramo se kod socijalnih mjera usmjeriti na one kojima je ta pomoć napotrebnija. A sve je više, nažalost, ljudi koji su duboko zagazili u siromaštvo i tu mi kao država, Vlada, sabor, predsjednik Republike imaju odgovornost za osiguranje minimalnog stnadarda za svoje građane', kaže Josipović.

Upitan hoće li se sastati sa svojim gospodarskim savjetnicima zbog novonastale situacije, Josipović je rekao da se redovito održavaju konzultacije te da će se razgovarati i o padu kreditnog rejtinga, no kako se vjerojatno neće reći ništa novo. 'Zaključci su uvijek išli spram reformi i potrebi njihova provođenja, ali sam ja uvijek imao i poruku potrebe očuvanja minimalne razine socijalne sigurnosti za svoje građane', tvrdi predsjednik Josipović.

Predjednik je bio upitan i o komentaru predsjednika njegova Savjeta za gospodarstvo Borisa Cote. 'Gospodin Cota je stručnjak koji je na čelu mog Savjeta za gospodarstvo. Njegova stajališta su u prvom redu njegova kad ih iznosi izvan savjeta. Nijednog trenutka se ne bih usudio reći ni gospodinu Coti ni bilo kome drugome govoriti što treba izjavljivati.Mislim da je on svojim rječnikom rekao nešto da su potrebne reforme, s tom tezom, pustimo rječnik sa strane, se slažem', zaključio je predsjednik Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene