Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josip Kompanović, predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske, uputio je u srijedu otvoreno pismo predsjedniku Mosta Boži Petrovu, u kojem ga poziva da ne omogući povratak na vlast vlade Zorana Milanovića, koju proziva da je uništila sustav obnove i oživljavanja ratnom stradalih područja te ugrozila nacionalne interese.


"Uništili su cjelokupni sustav obnove i oživljavanja ratom stradalih područja, te su svojom politikom ugrozili nacionalne interese Republike Hrvatske na vrlo osjetljivim točkama, u Vukovaru i na cijeloj istočnoj granici, u pravima branitelja i najtežih stradalnika Domovinskog rata", navodi Josip Kompanović u pismu Boži Petrovu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija" Slika nije dostupna Evo gdje je zapelo s oživljavanjem područja od posebne državne skrbi

Milanovićevu vladu proziva za uništavanje područja od posebne državne skrbi, kojima su bezbrojnim zakonskim izmjenama ukinuta sva prava i poticajne mjere koje su do tada "koliko-toliko omogućavale preživljavanje u područjima povratka". Ukinuta su, dodaje, prava na povećani povrat poreza, povećana stopa poreza na dohodak za lokalne jedinice u tim područjima, ukinuto je i pravo na naknadu troškova prijevoza za učenike srednjih škola, kao i potpore za rad dječjih vrtića.

SVE JE DRUGAČIJE Konzultacije kod predsjednice bit će neuobičajene

"Dobili smo potpuno invalidni Zakon o područjima posebne državne skrbi u kojem su ta područja ostala nabrojana, ali bez ikakvih prava osim u dijelu stambenog zbrinjavanja. Na ratom stradalim područjima, srbočetničke postrojbe i bivša tzv. JNA počinile su ratnu štetu koja je procijenjena na oko 230 milijardi kuna. Kroz sve oblike obnove, dakle kroz obnovu obiteljskih kuća i stanova, obnovu komunalne i socijalne infrastrukture, država je u ta područja uložila oko 40 milijardi kuna. Usprkos toj strašnoj disproporciji, Vlada Zorana Milanovića na inicijativu ministra Branka Grčića ukinula je sva prava i sve potpore na ratom stradalim područjima", ističe Kompanović.

Takve zakonske izmjene, dodaje, dovele su do toga da je stopa nezaposlenosti na ratom stradalim područjima, od Vukovara do Knina, dva i pol puta veća od državnog prosjeka, zbog čega se iz tih područja iseljava veliki broj mladih i obrazovanih ljudi.

Upozorio je i kako je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u posljednje tri godine donio 1.444 rješenja o stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskog prava, te 60 rješenja o stambenom zbrinjavanju hrvatskih prognanika-povratnika. "Samo da podsjetim da su bivši nositelji stanarskog prava Srbi koji su 1991. godine napustili Hrvatsku i pridružili se agresorskim snagama. Ova stravična disproporcija u zbrinjavanju srpskih u odnosu na hrvatske obitelji povratnika, najgori je oblik diskriminacije Hrvata u Hrvatskoj, koji se sada u tim područjima osjećaju kao da je to još uvijek Srpska krajina", poručio je.

"Ovakvih primjera mogao bih nabrojati još cijeli niz, ali mislim da to nije potrebno. Vjerujem da vam je iz naprijed navedenog potpuno jasno što želimo reći. Nemojte ih vraćati na vlast", zaključuje Kompanović u pismu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju