Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite što kupujete

Zastrašujući podaci: Voće koje jedemo puno je pesticida, pogledajte u kojem ga ima najviše

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Najzagađenije su bile norveške maline (61 posto), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56 posto odnosno 47 posto), pokazalo je istražvanje.

Najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazalo je da je jesensko voće visoko kontaminirano pesticidima.

Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svježeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine. 

Kako istraživanje pokazuje, visok postotak voća – europske kruške (49 posto), stolno grožđe (44 posto), jabuke (34 posto), šljive (29 posto) i maline (25 posto) – prodan je s ostacima pesticida koji se povezuju s povećanim rizikom od raka, urođenih deformiteta, bolesti srca i drugih ozbiljnih stanja.

Naravno, voće iz nekih zemalja više je kontaminirano od voća iz drugih.
Tako je gotovo tri četvrtine (71 posto) nizozemskih jabuka bilo kontaminirano, u usporedbi s polovicom onih iz Grčke (54 posto) i Portugala (50 posto), pišu Zemljane staze.

Udio kontaminiranih belgijskih, nizozemskih i portugalskih krušaka bio je i viši (71 posto, 70 posto odnosno 68 posto), kao i kod gotovo polovice mađarskih i grčkih šljiva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEMA KRAJA Provjerite svoje zalihe: Zbog utvrđene prisutnosti pesticida povlači se još jedan proizvod

No, najzagađenije su bile norveške maline (61 posto), dok je u slučaju grožđa najkontaminiranije bilo grčko i talijansko grožđe (56 posto odnosno 47 posto).

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio Državni inspektorat Sadrži pesticide: Iz trgovina se povlači popularni napitak, provjerite svoje zalihe

Otkriveno je da se kontaminacija jabuka, krušaka i šljiva gotovo udvostručila od 2011., rastući za 110 %, 107 % odnosno 81 %. U 2020. trećina (33 %) ukupnog uzorkovanog voća bila je kontaminirana, što je porast u odnosu na 2011. godinu, u kojoj je bilo kontaminirano 20 posto uzoraka.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene