Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

'Jedan svijet, jedna borba'

Iza hrvatskih studenata je međunarodni pokret

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski studenti u zahtjevima za besplatnim školovanjem nisu sami, iza njih stoji organizacija 'Međunarodnog studentskog pokreta' koja se bori za slobodu i emancipaciju obrazovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled tjedna Evo što je obilježilo prošli tjedan! Slika nije dostupna Pregled tjedna Ivane Pezo Evo što je obilježilo protekli tjedan!

U travnju je organizacija pokrenula 'Međunarodni tjedan studentske akcije' tijekom kojeg se ujedinjuju grupe protiv komercijalizacije obrazovanja, a traže slobodno i emancipirano obrazovanje dostupno svima, obrazovanje na koje velike kompanije, koje nerijetko spoznoriraju fakultete, nemaju utjecaj.

Kako su aktivnosti organizacije krenule još prošle godine kada je 5. studenog održan 'Međunarodni dan za akciju protiv komercijalizacije obrazovanja', dokaz je to da prosvjedi koji se održavaju u Hrvatskoj nemaju političku pozadinu kakvu su joj pripisivale pojedine političke strukture. Zemlje u više od 20 zemalja na pet kontinenata organizirale su prosvjede i događaje i na taj dan.

>> Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta podržalo studentsku inicijativu

>> Zagrebačke studente podržale kolege iz Crne Gore

>> 'Vlada se neće miješati, školarine su pitanje dekana i rektora'

'Međunarodni tjedan studentske akcije' organiziran je slično međunarodnom danu, a prosvjedi su koordinirani na način da, primjerice imaju iste slogane. Na službenim je stranicama pokreta istaknut slogan 'Jedan svijet, jedna borba' koji koriste i hrvatski studenti. Do sada su se pokretu za slobodno obrazovanje pridružili i studenti mnogih europskih država poput Francuske, Velike Britanije, Nizozemske. Podršku 'Međunarodnom tjednu studentske akcije 2009.', dali su i studenti SAD-a, Australije, Japana, Bangladeša, Filipina, Kanade, Indije, Puerto Rica, Čilea, Kolumbije, Liberije, a popis je svakim danom sve duži. Koje sve zemlje sudjeluju u pokretu možete pogledati na njihovoj internetskoj stranici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene