Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POSLUJE U RUSIJI I UKRAJINI

Jedan od najbogatijih Hrvata o bankrotu Rusije: "Bilo bi dobro da se riješimo još jednog diktatora"

Cijene energenata koje rastu iz tjedna u tjedan za sobom povlače niz posljedica. Sve što trebamo - od hrane do prijevoza, izgledno je, skuplje ćemo plaćati.

Povijesno visoke su cijene energenata, ali ne samo njih - litij, nikal, pšenica i tako dalje. Dobavni pravci su prekinuti.

Sasvim je jasno - za potrošače dolaze nestabilna vremena i visoka inflacija. Mislav Bago je za Dnevnik Nove TV razgovarao s poduzetnikom Brankom Roglićem, jednim od najbogatijih Hrvata, koji ima tvrtku koja posluje u 20-ak zemalja diljem Europe, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

"U Ukrajini imamo 50 ljudi. U Rusiji imamo 150 ljudi, veću tvrtku. U ovom trenutku znamo da su se naši zaposlenici izjasnili protiv rata i mi smo onima u Ukrajini platili dvije plaće čim je agresija počela, ponudili smo im preseljenje u Poljsku - svi su odbili i ostali u svojoj domovini", rekao je.

Veliki problem je distribucija. "U ovom trenutku gotovo svi lanci distribucije su prekinuti i to će se odraziti na cijene proizvoda u svakoj zemlji i Rusiji, za koju ne znam kako će preživjeti", dodao je.

Najveći rast cijena bit će, kazao je, za prehrambene proizvode. Prošle godine najavio je povećanje inflacije za 30 posto, a sada smatra da će biti i veća od toga. "Vlada je između čekića i nakovnja. Ne može puno pomagati u gospodarstvu jer mora platiti svoje troškove, to nije jednostavno. Nitko dosad nije doživio udare na Vladu kao što je doživio premijer Plenković", komentirao je Roglić.

Na pitanje može li Putin zabraniti izvoz u Europu odgovara: "To će i učiniti. Čekamo kontrasankcije. Nije lako ni Europskoj uniji. Rusija ne može dugo izdržati", naveo je.

Bankrot Rusije neki predviđaju 15. travnja, kada mora vratiti prvi kredit međunarodnim institucijama. "To bi bilo dobro, da se riješimo još jednog diktatora i dobijemo još jednu demokratsku zemlju koja će biti partner Europi", rekao je.

Pročitajte i ovo PR Auro Domus Inflacija ubrzano smanjuje vrijednost novca. Kako zaštititi ušteđevinu?

Pročitajte i ovo Zdravko Marić GOST DNEVNIKA NOVE TV Ministar Marić o Vladinim mjerama i kontroli onih koji povećavaju cijene: "Svi se trebamo odgovorno ponašati." Odgovorio i na prijedlog Martine Dalić

"Oni su mislili da će prošetati kroz Ukrajinu i tako se ponašati. Da će na čelo dovesti svoga čovjeka - to se nije dogodilo. Pokazalo se da su Ukrajinci puno jači protivnik nego što su očekivali. Velika je prednost i pogodnost da se Europa ujedinila. Mislim da bi se rat trebao završiti pregovorima i da bi se Rusi trebali vratiti u granice svoje države", zaključio je.

No, što će biti s hrvatskim gospodarstvom? "Imamo sreću da imamo Slavoniju, pa će Slavonci imati razloga više saditi. Morat će se vagati na tržištu. Vrijedit će tržišni uvjeti", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene