Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretres i pregled

Je li policija morala provjeriti i zamrzivač? Otkrivamo zašto to nisu učinili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od pitanja vezano za monstruozni zločin u međimurskom selu Palovec jest i zašto policija, koja je u kući u kojoj je bio skriven leš Jasmine Dominić bila nakon njezina nestanka 2000. godine, nije pregledala škrinju u kojoj se nalazilo tijelo.

Iz međimurske policije poručuju kako policija tada nije obavljala pretres, već "pregled" kuće. Razlika je u tome što je za pretres potreban sudski nalog, koji policija nije imala.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VARAŽDINU Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec: Svjedoci obrane ne sjećaju se detalja druženja s Jasminom Nastavak suđenja Smiljani Srnec Govorila kroz plač Pogledajte šokantno svjedočenje Smiljane Srnec: "Nisam ubila sestru. Nedostaje mi od dana kada je nestala. A svjedoci? Oni su kriminalci i zlostavljači"

"Mi smo boravili u kući kako bismo obavili razgovore s članovima obitelji. Oni su nas sami pustili unutra. To nije bio pretres, već pregled", poručuju iz PU međimurske.

Pregled je pak vizualne naravi, policija ulazi u kući i razgovara s ukućanima, ali nemaju zakonsko pravo pomnije pretraživati prostorije.

"Sve se provjerava"

Kriminalist Željko Cvrtila također ističe kako postoji razlika između pretresa i pregleda.

"Da je bilo riječ o klasičnom pretresu, onda bismo mogli govoriti o propustu. U tom bi slučaju policija svakako trebala provjeriti škrinju, one se uvijek provjeravaju. U tim se slučajevima pregledava svaki kutak kuće, pa i provjerava je li oko kuće nešto svježe kopano, betonirano, zidano", kaže Cvrtila.

Ističe kako su, iako oni u Hrvatskoj nisu česti, kriminalisti itekako upoznati sa slučajevima kad su se tijela ili dijelovi tijela čuvali u zamrzivačima.

"Kriminalistika zna za takve slučajeve da su se čuvali zamrznuti ljudi, između ostalih radi mirovina. To nije toliko kriminalistička praksa u Hrvatskoj, koliko u Europi i svijetu, ali je nešto s čim je svaki kriminalist upoznat", kaže Cvrtila.

Policija je naime potvrdila da je u kući u kojoj je nedavno pronađen leš bila nakon njezina nestanka 2000. godine, no tada nisu provjeravali zamrzivač. 

“Mogu reći da smo bili više fokusirani na van, prema tim nekim informacijama, čak i na neka okolna mjesta. Međutim, tada nismo imali informacija da bi se to moglo dogoditi unutar kuće”, poručili su.

Na pitanja kakva su 2005. bila opravdanja za nestanak Jasmine Dominić, glasnogovornik međimurske policije Nenad Risek rekao je: "Opravdanja su bila da je otišla na brod, da je otišla u inozemstvo, da se javljala... Tako su govorili, dosta su nas odvlačili u drugu stranu. Više članova obitelji uvjeravalo je da se javljala. Znate kako je unutar kuće - ono što nije informacija postaje informacija", poručili su iz policije i dodali da su članovi obitelji bili i na poligrafskom testiranju. 

Jasminina sestra na ispitivanju

Smiljana Srnec, osumnjičena za ubojstvo sestre Jasmine Dominić dovedena je jutros oko 7:30 na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu. Sucu će dati iskaz i možda neke od odgovora na brojna pitanja vezana za okolnosti nestanka i ubojstva. 

 

Aktualno Osumnjičena za ubojstvo sestre: Smiljani Srnec određen jednomjesečni istražni zatvor +0 Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu o ubojstvu Smiljane Srnec (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Osumnjičena za ubojstvo sestre: Smiljani Srnec određen jednomjesečni istražni zatvor 1/1 >>

Aktualno Jezivi zločin koji donedavno nismo mogli ni zamisliti: Evo što sve dosad znamo o ubojstvu u Međimurju, o kojem se priča i diljem svijeta Ubojstvo Jasmine Dominić zgrozilo je Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ubojstvo Jasmine Dominić zgrozilo je Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ubojstvo Jasmine Dominić zgrozilo je Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Jezivi zločin koji donedavno nismo mogli ni zamisliti: Evo što sve dosad znamo o ubojstvu u Međimurju, o kojem se priča i diljem svijeta 1/2 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene