Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA MISLAVA BAGE

''Ispada da je Plenković iznenađen i uvrijeđen. Teški su dani pred njim jer ne zna kome će policija u pola šest pokucati na vrata''

Uhićen je jedan od sada već bivših ministara Andreja Plenkovića - Darko Horvat. Premijer je Horvata smijenio u subotu navečer na osobni zahtjev. USKOK ga sumnjiči da je dodjeljivao poticaje bliskim tvrtkama. Horvat tvrdi da nije kriv. Sve je analizirao reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, na osobni zahtjev, objavili su Banski dvori u subotu navečer.

Premijer je ranije danas na konferenciji za medije prozvao DORH poručivši: ''Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno. Neće Vladu srušiti niti DORH niti itko, ali ovo je interesantno''. Pozvao je glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek da objasni javnosti zašto baš sada ta cijela akcija, no ona je poručila da ne kane komentirati premijerove izjave.

''Plenković je mogao i sam smijeniti Horvata''

''Plenkovićevo razrješenje Horvata bilo je oečkivano. Iako, mogao ga je smijeniti, nije morao čekati da mu Horvat uputi zahtjev da bude smijenjen. Cijela jutrošnja Plenkovićeva reakcija - ispada da je on iznenađen i uvrijeđen. Puno više je uvrijeđeno Državno odvjetništvo - spominjao je kako su nedavno dali potporu glavnoj državnoj odvjetnici pa sad zvuči kao da je između redaka: zašto sad hapsiš naše? On poziva zapravo glavnu državnu odvjetnicu da ga nazove. Ona je to danas, naravno, odbila'', kazao je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

''Ovo su Andreju Plenkoviću zasigurno najteži dani u njegovoj političkoj karijeri, ali dani u kojima on ispisuje svoju političku budućnost - kako će se postaviti u sljedećim mogućim slučajevima. U ovoj istrazi je njegov potpredsjednik Vlade Boris Milošević, u drugim pričama se spominju i neki drugi ministri, praktički sada ima tri ministra pod nekim raznim istragama tako da će on trasirati svoju političku sudbinu kako će reagirati ako dođe do istraga u sljedećim fazama, kod sljedećih ministara''.

''Plenković je sad u situaciji da mu rekonstrukciju Vlade radi DORH''

''DORH nije trebao obavijestiti Plenkovića, a ni on nema što razgovarati s glavnom državnom odvjetnicom. To je proces koji je u tijeku. U konačnici, ona mu ništa ni ne može reći. Možda je premijer u jednome djelomice u pravu - da bi glavna državna odvjetnica sada trebala javno istupiti, ali o čemu će govoriti? Na svako pitanje novinara ona će reći: istraga je u tijeku i to je tajna istraga, nemam vam što reći'', upozorio je Bago.

''Plenković je sad u situaciji da njemu rekonstrukciju kabineta radi DORH. Činjenica jest da i to on i danas govori da zašto je uhapšen Horvat, a nije Milošević? Vjerojatno je ta drugookrivljena dala toliko jake dokaze da su se u USKOK-u bojali da se nešto preko vikenda ne dogodi i krenuli su u akciju'', istaknuo je dodavši da subota nije dan za uhićenja, ali možda su pukle mjere.

''Bit će i to u sljedećim danima predmet analize, ako je netko - u ovom slučaju Horvat, bio pod mjerama i one su pukle, onda je vjerojatno i akcija morala krenuti što prije. Ali, to nije ni prvi ni zadnji put da pucaju mjere. Sve velike afere nisu zapravo došle do kraja jer su pukle mjere i mi smo onda hvatali što se moglo uhvatiti'', podsjetio je Bago.

''Plenković se sa svima posvađao, nema gdje više naći žetončiće''

Bude li dodatnih uhićenja, mogući su prijevremeni izbori. ''Ako sve ostane samo na Horvatu, izbora neće biti'', kazao je Bago te podsjetio da je ''ova parlamentarna većina skupljena od puno pojedinaca koji će vrlo vjerojatno sljedeći saziv Sabora gledati na televiziji. No, ako bude dodatnih uhićenja, vrlo vjerojatno će primjerice Radimir Čačić, zastupnici HSLS-a izletavati. Andrej Plenković, s obzirom na to da se sa svima posvađao u parlamentu s cijelom oporbom, uistinu ne znam gdje će on naći te takozvane žetončiće da si sačuva parlamentarnu većinu'', kazao je Bago.

''Nije ovo business as usual, kao što tvrdi premijer, on će svako jutro praktički morati voditi prebrojavanje u Banskim dvorima tko mu je ostao, tko mu nije ostao. On hini sada da je sve normalno, tako se ponaša. Zasigurno su vrlo teški dani pred njim jer ne zna kome će policija pokucati na vrata u pola šest'', zaključio je Bago.

''Plenkoviću sada treba neki buldožer, poput Čačića''

Podsjetio je da smo početkom ovoga tjedna imali već situaciju i s aktualnim ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem. Za njega se, podsjetimo, prema pisanju medija, sumnja da je dao naloge za sumnjive poslove svom tajniku u aferi Vjetroelektrane. Ćorić je ranije poručio da ne želi i neće dopustiti da bude uteg Vladi i HDZ-u.

''Rekao je to tihim glasom, bit će to vjerojatno modus operandi što se tiče Ćorića, ali ovo je Plenkovićev HDZ'', kazao je Bago koji je podsjetio i da je Plenković kada je došla pravomoćna presuda za Fimi mediju kazao da je ''ovo je neki novi HDZ''.

''No, ovo su njegovi ljudi. U politici je percepcija jako važna i ovi ljudi su, bez obzira na to što se dalje događalo, politički kontaminirani'', upozorio je Bago.

Pitanje je i kakav će oni sada imati autoritet. ''Izgubili su težinu. Bojim se da je ovo sindrom drugog mandata, kada misliš da je nebo granica, da ti nitko ništa ne može. Neki su ministri već šestu godinu ministri. Nisam siguran da Andrej Plenković dobro komunicira sve ovo danas. Ovo je njegov test'', kazao je Bago.

Istaknuo je da je sada jasno da u srijedu nema saborske rasprave o povjerenju Horvata. ''Plenković mora nekog operativca naći pod hitno, nekog buldožera, nekoga poput Radimira Čačića, koji će sve pokrenuti što je stajalo tako dugo, smanjivati prepreke, čak bi mu bilo pametno da Čačića uzme u Vladu jer je on na taj način neće stalno kritizirati tu Vladu'', kazao je Bago.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBRUŠIO SE NA DORH Plenković o Horvatovoj smjeni: "Ako je netko uhićen, taj ne može biti ministar, to je jasno kao dan. Pogotovo ako ostane tamo"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBRUŠIO SE NA DORH Plenković o Horvatovoj smjeni: "Ako je netko uhićen, taj ne može biti ministar, to je jasno kao dan. Pogotovo ako ostane tamo"

Podsjetimo, sada već bivši ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat uhićen je, a na ispitivanju u USKOK-u, po riječima njegova branitelja Vladimira Terešaka, aktivno je iznosio obranu pri čemu je odbacio krivnju za zloporabe položaja.

USKOK je zatražio da mu se odredi istražni zatvor. Na teret mu se stavlja zlouporaba položaja i ovlasti u doba dok je bio ministar u prvoj Plenkovićevoj Vladi kada je njegov resor bio gospodarstvo, odnosno da su određene tvrtke koje su se javile na natječaj mimo natječajne dokumentacije dobile pravo prvenstva. 

Prema ranijim neslužbenim informacijama policija po nalogu USKOK-a, uz Horvata, istražuje i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Iz izvora bliskih istrazi na meti istražitelja još je četvero aktualnih državnih dužnosnika.

Riječ je o državnom tajniku Ministarstva regionalnog razvoja Velimiru Žuncu te ravnateljici uprave za potpomognuta područja Katica Mišković. Među osumnjičenima su i bivši ministar Tomislav Tolušić te Horvatova pomoćnica Ana Mandac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene