Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Vojno-politički skandal

VIDEO Plenković optužio Milanovića: "Nedopustivo ponašanje. Puzajući državni udar…"

Premijer Andrej Plenković u petak je na Danima hrvatskog turizma (DHT) otvorio konferenciju o budućnosti Europe i mladima u turizmu nakon čega je davao izjave te se osvrnuo na sukob Milanović-Banožić nakon što je ministru obrane bilo zabranjeno govoriti na svečanoj prisezi vojnika u Požegi.

Plenković se prvo osvrnuo na Dane hrvatskog turizma, spomenuo je teške okolnosti tijekom pandemije te kazao kako su se sastali sa predstavnicima lokalnih samouprava te razgovarali o tome kako Vlada može financijski pomoći.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića Andrej Plenković komentirao i datum izbora Plenković: "Ostao sam zapanjen što se Kovesi usudila komentirati moju izjavu o EPPO-u"

Pohvalio je djelatnike u turizmu i kazao kako su rezultati iznad očekivanja. 

Razgovaralo se i o tome kako zadržati sezonske radnike kojih svugdje nedostaje. Zbog toga se pričalo o ubrzavanju izdavanja radnih dozvola za strane državljane.

Premijer je spomenuo i kako je odobreno 319 milijuna eura iz EU za sanaciju Banovine nakon potresa od čega će 40 biti isplaćeno avansno u najkraćem mogućem roku.

"EK je danas u pismenoj proceduri donijela odluku o sredstvima za sanaciju šteta od potresa na Baniji. Hrvatskoj će biti odobreno 319 milijuna eura za Baniju, a oko 40 milijuna eura avansa će biti uplaćeno u proračun uskoro. Ukupno milijarda eura ide za Zagreb i Baniju za sanaciju štete od potresa", rekao je.

"Bez presedana"

Osvrnuo se i na incident u Požegi. 

"Ja nisam ništa od toga vidio, a što sam kratko vidio rezime, vidio sam nedopustivo ponašanje predsjednika Republike. Ovo se može slobodno nazvati puzajućim državnim udarom. Ne dopustiti ministru obrane na prisezi vojnika da govori je nešto bez presedana. Očito da se jugo preselilo i u Slavoniju, ja ne znam je li tamo danas bio posebno težak dan. Ponovno ponašanje suprotno zakonu predsjednika Republike je nedopustivo. U zadnjih godinu dana predsjednik države je kršio zakone", rekao je.

"On flagrantno krši zakone. Imamo najmanje tri primjera njegovog nezakonitog ponašanja. Mi smo usuglasili 9. studenog održati i Vijeće za obranu i za nacionalnu sigurnost jer moramo vidjeti kako usuglasiti bitno različite stavove o vladavini prava. On je danas osnažio položaj ministra obrane u ovoj Vladi, Banožić je od danas jači ministar nego što je bio do jučer. Ova vlada će imati većinu sigurno do 2024. Banožić će biti ministar dok god ova Vlada ima većinu. Ja najavljujem taj sastanak, a onda ćemo vidjeti", rekao je.

Kaže da Milanović mora nači način da surađuje s Banožićem jer će ovaj ostati ministar dok Vlada ima većinu.

Na pitanje proziva li predsjednika za državni udar, Plenković kaže kako je nečuveno oduzimanje riječi ministru.

Komentirao je i situaciju s Robertom Hranjom: "Moram točno vidjeti što je bilo s Hranjom, ali pritisak koji Milanović radi na njega, koji je imenovan i uz moj supotpis… Ja kad dođem u Zagrebu ću vidjeti što se dogodilo. Zasad ne želim ići do kraja. Nema pritiska, ovo je nezakonito ponašanje", rekao je.

"Upozoravam TV kuće..."

Premijer se obratio i medijima. "Upozoravam TV kuće da te lažne teze o prepirki miču iz etera. Ja vam govorim ono što želim poručiti građanima", rekao je.

"Ako se netko ponaša nezakonito, ministru obrane da na ovakav način oduzme pravo govora pa to je nečuveno. Pa što je to? Je li to nekakvo privatiziranje vojske?", rekao je na ponovljenu molbu da pojasni je li predsjednika optužio za državni udar.

"Što on bude više napadao Banožića, to će Banožić biti jači ministar. HV ima sve veći proračun u oba mandata moje vlade, vraćamo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj i Varaždin. Sa svime što smo napravili za status vojnika, nabavu naoružanja, borbenih aviona, to je projekt moje vlade, to je naša odluka, nije to napravila neka Vlada.. on se nabacuje po HDZ-u. Da, HDZ je taj koji će HV-u osigurati sposobnost da ćemu takvu silu koja će odvraćati sve pretenzije prema našem teritoriju", veli.

"Sedam milijardi je proračun MORH-a. Naša pozicija je respekt prema HV-u, nije tu vlada ta koja generira konflikt", dodaje Plenković.

"To nije prepirka nego odnos između bitnog i nebitnog, zakonitog i nezakonitog", rekao je premijer.

Banožić tražio ostavku Hranja, Milanović odgovorio: "Ne može on ništa tražiti"

Načelnik Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj danas je u Požegi ministru obrane Mariju Banožiću zabranio da govori na prisezi vojnika, na što je Banožić rekao da bi trebao dati ostavku jer "izvršava zapovjedi koje nisu po zakonu".

Na to je odgovorio predsjednik Zoran Milanović koji je tu zapovjed izdao i rekao: "Ne može on ništa tražiti. Ja sam naredio da u ovakvoj prigodi govori samo Vrhovni zapovjednik. Mislim da je to bolje. Ministar ima nekog posla".

Predsjednik je upitan i smije li načelnik Glavnog stožera provoditi njegove zapovijedi, bez suglasnosti ministra. "Ja sam vrhovni zapovjednik kojeg je birao narod, a ona ima skrbnika. Njegovo ponašanje je protuzakonito, on laže. Načelnik je mojoj naredbom izdao zapovijed, to je jednostavno."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene