Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve o potresu iz minute u minutu

U šatorima, prihvatnim centrima ili pod vedrim nebom: Tako su stanovnici Banovine dočekali novu godinu

Potres u Glini - 2
Potres u Glini - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Potres u Glini - 2 Galerija 1/1 >>
Tužni početak nove godine dočekali su stanovnici Banovine čiji su domovi stradali u strahovitom potresu.

00:00 U šatorima, prihvatnim centrima, po kontejnerima ili pod vedrim nebom. Tako su novu godinu dočekali staovnici Banovine. 

23:11 Oko 900 cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech u subotu će Splitsko-dalmatinska županija donijeti stanovnicima Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom, doznaje se u četvrtak navečer od župana Blaženka Bobana.

21:51 Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut kazao je u Petrinji da je situacija na terenu i dalje teška, no da sve imaju pod kontrolom te da snage na terenu odrađuju sve što trebaju.

Više o tome ovdje

21:06 U sisačkim školskim sportskim dvoranama trenutačno je oko 250 korisnika, čiji su stambeni objekti u proteklim potresima toliko uništeni da se više ne mogu koristiti, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček uručila je po dvije tisuće kuna obiteljima.

 

20:29 I općina Majur jako je stradala: "Trebamo materijal i ljude, nas je malo, trebamo crijepova, cigli, statičara, svi ste dobrodošli", zavapila je načelnica Klementina Karanović.

Više ovdje

19:45 I u Prekopu stigli su kontejneri. Mnoge obitelji konačno neće noćiti na otvorenom. Sve o tome čitajte ovdje.  

19:15 U potresu u potpunosti uništena katedrala i 6 župnih crkava, a teško oštećeno još 20 župnih crkvi, javila je Sisačka biskupija.

Više o tome ovdje

19:10 Hrvatska obrtnička komora donirala 50 agregata za struju, otvoren i žiro račun na koji će se prikupljati sredstva za potrebe stradalih u potresu

"Obrtnici iz cijele Hrvatske, kao i kolege obrtnici iz drugih zemalja pokazali su ogroman interes za pomoć stradalim područjima, pa ih pozivamo da se uključe i uplate sredstva na žiro račun otvoren za donacije. Prikupljena sredstva bit će namjenski raspoređena tamo gdje je pomoć najpotrebnija. Broj žiro-računa na koji se mogu uplatiti donacije je HR29 2340 0091 5111 1052 1, s pozivom na broj 00 OIB uplatitelja.Za uplate iz inozemstva potrebno je navesti swift adresu: PBZGHR2X", kažu. 

Donirali su i 28.000 m2 plastične folije za pokrivanje uništenih krovišta te organizirala dostavu 200 kg kruha dnevno u Petrinju.
 

19:00 Predsjednik RH Zoran Milanović najavio je kako će na Novu godinu opet u Petrinju i Glinu gdje će obići potresom pogođena područja kao i pripadnike HV-a koji pomažu u zbrinjavanju građana.

18:54 Udruženje hrvatskih iseljenika u SAD-u objavilo je da prikuplja novčane donacije za potresom pogođena područja, a cilj im je prikupiti 250.000 američkih dolara.

Iza inicijative stoji Udruga hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) kojoj se ovom prigodom priključilo još dvadesetak hrvatskih udruženja, od Kanade do Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda. Dosad je sakupljeno preko 80.000 dolara.

18:47 Pripadnici Hrvatske vojske pomogli su Hitnoj medicinskoj službi u preseljenju 13 nepokretnih pacijenata koji su se nalazili na privremenom smještaju u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji. Tigrovi i Gromovi, pripadnici 1. i 2. bojne Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske stacionirani u Petrinji uz dva medicinska tima Hrvatske vojske pomogli su u premještanju, prijevozu, prihvatu i smještanju pacijenata u bolnicu u Popovači.

18:46 Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) u četvrtak navečer izvijestili su da je u posljednjih 48 sati opskrba električnom energijom vraćena za 150.000 korisnika, a 150 montera ostaje na terenu dok svi ne dobiju struju.

17:33 Kako bi olakšale stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke županije banke su u suradnji s regulatorima počele s planom pomoći. Obustavit će se nove prisilne mjere naplate do novog dugoročnog rješenja. Svima koji imaju ugovorene trajne naloge savjetuju da se obrate bankama kako bi regulirali svoju kreditnu obvezu.

17:30 Za obnovu područja Zagrebačke županije koje je također pogođeno potresom izdvojit će se 10 milijuna kuna. Raspodijelit će se po najpogođenijim gradovima i općinama poput Pokupskog, Kravarskog i grada Zaprešića. Ministri Zdravko Marić i Darko Horvat nakon sastanka u Zagrebačkoj županiji, posjetili su i sisačko područje.

"Pokupsko i Kravarsko po 2,75 milijuna kuna, Zaprešić je milijun i pol. Pisarovina i Velika Gorica po milijun, a Jastrebarsko i Ivanić grad po 500 tisuća kuna“, rekao je ministar financija Zdravko Marić. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako je u tijeku označavanje objekata markicama što obavljaju statičari.

17:25 Prema podacima koji je iznio ministar Dario Horvat, na cijelom potresom pogođenom području do jučer je pregledano oko 2.900 objekata, naravno taj posao se nastavlja. U Sisačko-moslavačkoj županiji se procjenjuje da je 200 obitelji ostalo bez doma. Za obnovu je Vlada osigurala 120 milijuna kuna, od toga je 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju.

"Radimo grubi popis, ono što vidimo sa ceste, te ažurirane popise predajemo statičarima. Krovišta, dimnjaci, urušeno je sve i to što se vidi sa ceste. Stanje je loše", kaže volonter Dražen.

17:16 Gradovi, županije, udruge svih boja te privatne tvtrke Hercegovine izdvajaju novac i drugu pomoć za stanovnike potresom pogođenih područjima u Banovini, neke su ponudile smještaj a jedna donira 15 montažnih kućica za smještaj obiteli.

Grad Tuzla također daje 50.000 konvertibilnih maraka. 

"Petrinja je skoro sravnjena sa zemljom", rekao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

17:09 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak prilikom obilaska Gline i okolnih područja pogođenih potresom kako ima dosta oštećenih poljoprivrednih gospodarstava te kako je u tijeku zbrinjavanje stoke, odnosno njeno premještanje iz rizičnih objekata.

17:02 Vukovarsko-srijemska županija uključit će se u obnovu kuća i komunalne infrastrukture na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije, zaključeno je na sjednici koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika te županije održanoj u četvrtak u Vinkovcima.

16:57 Zdjela (teća) za pripremanje 2000 porcija otpremljena je iz Splita u Petrinju kako bi se u njoj kuhala hrana za stanovništvo koje je pogodio razorni potres, izvijestili su u četvrtak splitski kuhari.

Na terenu na petrinjskom području, među ostalim, je trenutno 30-ak splitskih kuhara koji kuhaju doniranu hranu.

Udruga ŠKMER (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) sa sjedištem u Splitu, kako se doznaje od kuhara, spremna je, bude li potrebno, na petrinjsko područje dostaviti još jednu veću zdjelu za pripremanje 5000 porcija.

16:49 Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izvijestili su kako o stanu u Robnim zalihama i svemu što je od 29. prosinca dostavljeno u potresom pogođeno područje. Više pročitajte OVDJE

16:43 Hrvatska biskupska konferencija (HBK) donirat će sedam milijuna kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namijenjen najpotrebitijima u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestila je Informativna katolička agencija (IKA).

16:24 Pripadnici Hrvatske vojske postavili su u četvrtak tri polja šatora u naselju Češko Selo pored Petrinje kako bi pomogla unesrećenima u razornom potresu, a prethodno su postavili i šatore ispred sisačke bolnice, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Hrvatska vojska započela je u ranim popodnevnim satima u četvrtak postavljanje kontejnera za privremeni smještaj stradalih civila u potresu u selima u okolici Gline, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

16:18 Vatrogasci grada Rijeke i Opatije u Petrinji su u četvrtak dobili lažnu dojavu da se urušila kuća na trgu u centru grada u kojoj se nalaze žena i dijete. Oko 30 vatrogasaca s tri psa odmah su otrčali na mjesto gdje se to navodno dogodilo, prišli su kući s prednje i stražnje strane, krenulo je i vatrogasno vozilo, no se na sreću ubrzo ispostavilo da je riječ o lažnoj uzbuni.

15:40 INA Grupa će potresom pogođenom području pomoći s dodatnih 2.500.000 kn. Sredstva će biti donirana za potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a dio sredstava bit će usmjeren i za obnovu Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, izvijestili  su iz te kompanije.

INA je ustupila Stožeru civilne zaštite skladišne prostore u Sisku za prikupljanje humanitarne pomoći, ali i osigurala višednevne količine goriva i plinskih boca za žurne službe te za agregate Nacionalne udruge ugostitelja koja u Petrinji priprema obroke. Gorivo je  donirano i HGSS-u koje će ga dopremiti stanovništvu za agregate, alpinistima i električarima volonterima na terenu te Gradskom društvu Crvenog križa Zagreba koji prikupljaju i dostavljaju pomoć u potresom pogođeno područje. 

Na Ininim maloprodajnim mjestima Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo je do kraja tjedna osigurana besplatna kava te voda od 0,5 l za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda od 0,5 l.

Radnici Ine su se samoinicijativno organizirali i uz pomoć INA Kluba volontera prikupljaju potrebnu humanitarnu pomoć.

12:20 Na Twitteru je Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo videozapis Petrinje nakon razornog potresa magnitude 6,2 prema Richteru

 

12:00 Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac uručila je prve ključeve mobilnih kuća za stanovnike Novog Sela Glinskog. Vlado Horvatić prva je osoba koja će nadolazeću noć provesti u sigurnosti i toplini novog, privremenog smještaja.

11:40 Hrvatski ured za osiguranje priopćio je u četvrtak da su osiguravajuća društva spremna za prijavu šteta uzrokovanih serijom potresa i da je moguća njihova online prijava

"Svi osiguratelji u RH spremni su operativno zaprimiti zahtjev i riješiti ga u za to predviđenom zakonskom roku. Za komunikaciju prema osigurateljima dostupne su i njihove internetske stranice, adrese elektroničke pošte te info telefoni pojedinih društava za osiguranje, a Hrvatski ured za osiguranje i u narednom razdoblju, zbog protuepidemioloških mjera na snazi, preporučuje korištenje online prijave šteta", piše u priopćenju.

Štete nastale uslijed potresa moguće je prijaviti online bilo kada i u bilo koje vrijeme, uz preporuku da se unaprijed pripreme fotografije oštećenja kako bi se proces prijave ubrzao.

11:31 Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će se obnova Sisačko-moslavačke županije najvjerojatnije uklopiti u postojeći Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom.

"Koliko sada shvaćam, što se tiče struke unutar Ministarstva graditeljstva, skloniji su da proširimo opseg ovoga zakona na Sisačko-moslavačku županiju. Mislim da je zakon stvarno dobar", poručio je Plenković.

Smatra da je koncept obnove 60-20-20, gdje 60 posto financira država, 20 posto lokalne zajednice, a 20 posto vlasnici, odličan.

Ministru graditeljstva Darku Horvatu, njegovim stručnjacima i službama dao je do ponedjeljka da promisle i vide koje je rješenje najbolje, proširenje opsega primjene postojećeg zakona ili novi zakon.

11:20 Kiša i hladnoća vremenske su neprilike koje narednih dana očekuju građane koji su još uvijek na otvorenom. Stanje šoka i potresenosti ne jenjava. Iako vrijedni volonteri danonoćno pomažu, do nekih će tek stići. Sve je više ljudi koji doniraju kamp-kućice da bi stanovnici mogli barem u toplini privremenog doma dočekati Novu godinu.

11:00 Sinoć je na aerodrom Pleso stigao avion s humanitarnom pomoći iz Grčke. Ukupno je donirano 19 tona razne pomoći poput grijalica, šatora i prenosivih kreveta.

Ekskluzivne fotografije s aerodroma "Pleso". Upravo je stigao prvi avion s humanitarnom pomoći iz Grčke! Šatori, grijalice, prenosivi kreveti. Ukupno 19 tona robe!

Objavljuje Marin VlahovicSrijeda, 30. prosinca 2020.

10:40 Više od 800 vatrogasaca sanira štetu od potresa na području Sisačko-moslavačke županije. Također, velik broj intervencija bilježe i vatrogasci u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu. Potrebno je sanirati krovišta, ukloniti oštećene dimnjake, crjepove i osigurati moguća ruševna mjesta.

"Trenutačno smo stali s pretragama srušenih objekata, a statičari rade procjene oštećenih zgrada. Vatrogasci su dobili svoje sektore rada, ulaze u ulice i redom prema prioritetima rade na oštećenim objektima", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić.

Na teren su poslane dodatne vatrogasne snage Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske i Ličko-senjske županije s ukupno 43 vatrogasca i 20 vatrogasnih vozila.

9:15 Novi potres jačine 3,9 po Richteru zatresao je područje s epicentrom 10 kilometara zapadno od Petrinje. Intenzitet je u epicentru V. stupnja EMS ljestvice. Dojava o štetama zasad nema, a potres se osjetio i u široj okolici.

 

 

8:40 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, uz župana Sisačko-moslavačke županije Ivu Žinića, dočekali su prvih 20 mobilnih kućica u Glini, doniranih za stanovnike područja pogođenih potresom.

Pročitajte i ovo U potresu oštećen savski nasip u Palanjku kod Siska Nikad kraja Nakon potresa stanovnici naselja kod Siska strahuju od još jedne opasnosti: ''Ovo je šlag na odvratnu tortu''

Ministarstvo je u suradnji s Hrvatskom udrugom turizma i Kamping udruženja Hrvatske osiguralo više od 80 kamp-kućica za građane na prostoru Sisačko-moslavačke županije.

''To su objekti koji omogućavaju topao i siguran boravak. Nažalost, ne mogu zamijeniti obiteljski dom i kuće koje su uništene, ali su bolje rješenje nego šatori i spavanje u autima'', rekao je Medved.

8:36 Razoran potres ponovno je ostavio tragove na zgradi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. Šteta je manja nego proljetos, odlomljena je žbuka, popadao je inventar te nastala poneka pukotina u zidu i otpala cigla.

"Muzej je zatvoren od ožujka, a većinu građe preselili smo na sigurno u objekt na Novom Petruševcu, prvu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj", izjavila je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović.

I noćas se treslo tlo u središnjoj Hrvatskoj. Zabilježen je niz manjih potresa, a jedan se, onaj najjači, osjetio i u Zagrebu. Bio je magnitude 3,7 stupnjeva, a podrhtavanje se osjetilo i Karlovcu, Zaprešiću, pa čak i Garešnici, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Uslijedilo je nekoliko manjih potresa.

Pročitajte i ovo Donacije za Sisak i Petrinju u skladištu Amazona POMOĆ SA SVIH STRANA Još jedna duga noć na razrušenom području, mnogi će je provesti u automobilima i pod šatorima: "Tlo konstantno podrhtava... Ne vraćamo se u kuću do daljnjega"

Pročitajte i ovo Gordana Kuterovac Jagodić Pandemija, pa potresi... Psihologinja upozorava: "Razorni potres je prirodna katastrofa koja ostavlja jednu od najtežih trauma''

U protekla 72 sata područje oko Siska i Petrinje pogodilo je više od 119 potresa, od kojih je najrazorniji bio onaj u utorak u 12:19, snage 6,2 prema Richteru, s epicentrom kod sela Strašnik.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene