Glumačka legenda Ivo Gregurević preminula je u 67. godini života u Zagrebu. Ostat će upamćen po nezaboravnim ulogama na filmu, televiziji i u kazalištu. Od Netjaka u "Velom mistu", "Čaruge", "Sokol ga nije volio" do "Što je muškarac bez brkova" i brojnih drugih.

Galerija


Veliki čovjek i veliki glumac. Tako kolege opisuju jednu od najvećih legendi hrvatskog glumišta, Ivu Gregurevića. Rođen je u Orašju u Bosni i Hercegovini. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Više od 40 godina bio član Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Vezani članci Za ona dobra stara vremena (FOTO: PR) Film ''Za ona dobra stara vremena'' stiže u domaća kina Ivo Gregurević (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Tisuće uplakanih ljudi na pogrebu Ive Gregurevića, mještani se od njega oprostili na poseban način

''O njegovoj karijeri će se puno još govoriti. To je povijest hrvatskog kazališta i glumišta. A o Ivi kao čovjeku i prijatelju mogu samo reći da je to ono, ponekad bi čovjek rekao fraza, ali to je nenadoknadiv gubitak. Ivo je bio naš veliki prijatelj, Ivo je bio jednostavan čovjek, Ivo je bio velika zvijezda, a uopće nije bio zvijezda. On je sa svakim čovjekom mogao razgovarati i družiti se'', rekla je Marija Filipović iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

"Doviđenja, dragi, doviđenja..."

Od 1986. godine Gregurević je bio član drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. ''Tu je bio sve do penzije, do 2017. godine. U tom dugom vremenu od tri desetljeća i nešto više odigrao je uloge u sektoru Krleže, Dostojevskog. Pamtit ćemo ga kao glumca koji je obilježio jedno veliko i značajno razdoblje HNK-a i ne samo kazališta, nego glumišta uopće'', kazala je intedantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč.

Osim kolega, na društvenim mrežama od voljenog glumca emotivnim objavama opraštaju se i mnogi građani.

''Legendo, zadivi i nebesa kao što si zemlju. Hvala ti i počivaj u miru!''

''Toliko prirodan u svojoj glumi... Rođen je bio za glumca, Ušao u legende i otišao da bi ga pamtili. Počivaj u miru!'' samo su neki od komentara posvećenih glumcu.

Među njima su se našli i stihovi ruskog pjesnika Jesenjina:

''Doviđenja, dragi, doviđenja;
ti mi, prijatelju, jednom bješe sve.
Urečen rastanak bez našeg htijenja
obećava i sastanak, zar ne?''

Bio je Netjak, Čaruga, Cinco... Najveća glumačka ostvarenja Ive Gregurevića, koja su nas dirnula i nasmijavala