Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo sto dana rata

Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu"

Aktualno Galerija Ivica Mandić - 8 Ivica Mandić - 8 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 5 Ivica Mandić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 6 Ivica Mandić - 6 Foto: DNEVNIK.hr Ivica Mandić - 2 Ivica Mandić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivica Mandić - 1 Galerija 1/8 >>
Nakon gotovo sto dana rata, vojni analitičar Ivica Mandić komentirao je rat između Rusije i Ukrajine.

"Ruska vojska nije podcijenjena, već je precijenjena. Problem kalkulacija je vječan. Vrlo je važno koga imate s druge strane, imate li racionalnu ili iracionalnu osobu s druge strane. Dosad se pokazalo da imate problem s iracionalnom, govorim o Vladimiru Putinu", rekao je vojni analitičar Ivica Mandić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandarom Knezović.

"Predviđanja, u smislu vremenskog perioda, više nisu u domeni ikakve predikcije, nego staklene kugle. Bolje se maknuti od toga", smatra Mandić.

Ivica Mandić - 8 Ivica Mandić - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dodao je da je ukrajinskim oružanim snagama nedostajao veliki PZO sustav. "Posebno mislim na ruski radarski PZO sustav, da biste mogli neometano koristiti bespilotne letjelice. Jednako je važna isporuka PZO sustava iz Njemačke", rekao je Mandić.

Osvrnuo se na rusko isprobavanje nuklearnog oružja. Rusi, prema Mandiću, "samo pokazuju mišiće, ali je neprimjenjivo za Ukrajinu".

Ruskoj ekonomiji će naftni embargo jako naštetititi ruskoj ekonimiji, smatra Mandić. "Ako se embargo neće spojiti s plinskim, neće dati rezultate. Ne vidim što bi nešto drastično dalo rezultata od naftnog i plinskog embarga. Pad ruske ekonomije bi bio jako ubrzan", dodaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna polovicu nafte izvozili Europi Europski embargo na naftu ipak neće dotući Ruse? Jedna zemlja već je profitirala

Pročitajte i ovo Jasminko Umičević - 2 ZA DNEVNIK NOVE TV Stručnjak o embargu EU-a na rusku naftu: "Činjenica je da je Viktor Orban svojim ucjenama uspio 30 dana držati EU kao taoca"

Komentirao je ruske prijetnje oko hrane i žitarica. "Nadzor pomorskih komunikacija u Crnom moru nadzire ruska federacija. Jedan od instrumenata da se to razbije jest isporuka raketa Harpon, drugi dio su pregovori preko Turske da se oslobodi 22 milijuna tona pšenice i da se izveze iz Odese. Oba alata su pripravna", zaključio je Mandić.

Cijeli razgovor s vojnim analitičarom pogledajte u priloženom videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene