Obavijesti Video Pretražite Navigacija
velika tuga

Analiza Ivane Petrović: Preminula je britanska kraljica Elizabeta. Što slijedi u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje. Preminula je britanska kraljica Elizabeta koja je na britanskom tronu bila od 1952. godine.

Novinarka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović komentirala je u studiju stanje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Bila je na prijestolju duže od njene bake kraljice Viktorije. Ovo je jedan globalan događaj u svakome slučaju. Britanska kruna i onaj tko je nosi, nije beznačajna osoba u svijetu, u međunarodnim odnosima, u religijskim odnosima. Kraljica Elizabeta II. je definitivno bila jedna od ikona vremena koje je za nama", kazala je Petrović.

Prema operaciji London Bridge kako se naziva unaprijed pripremljen plan za slučaj njezine smrti, za sprovod i sve popratne ceremonije, sigurno će se velikom pozornošću pratiti cijeli svijet", kazala je Petrović.

Po pitanju procedure u idućim danima, Petrović je rekla kako će sigurno prvo biti obaviješteni premijer i određeni ministri i dužnosnici.

"Kod starih ljudi, brzo se sve pogorša. Ona i inače izgleda onako dosta slabije od smrti svoga muža, princa Filipa, prošle godine za kojeg je bila jako vezana. Ona to nije niti sakrivala. Na samom sprovodu smo je prvi put vidjeli da nije u svijetlu "duty first". Na njegovom sprovodu je reagirala kao žena koja je izgubila svog ljubljenog supruga", rekla je Petrović.

Osobni tajnik će obavijestiti premijerku Liz Truss, a u okviru od sat vremena trebala bi se sastati tamošnja vlada. Trebao bi početi zasjedati parlament Velike Britanije kao i parlamenti Škotske, Sjeverne Irske i Walesa. Sve u sljedeća dva sata prema onome što piše u operaciji London Bridge, pojasnila je Petrović. 

"Ona je umrla u Balmoralu, u Škotskoj. Prema planu A, lijes sa njezinim posmrtnim ostacima će putovati vlakom iz Balmorala u Edinburgh. Ondje će biti položeno u katedrali. Nakon toga, nakon što se ljudi od nje oproste, otići će za London", rekla je Petrović.

S obzirom da taj vlak mora voziti jako sporo, rekla je Petrović, uz prugu će biti ljudi, vojska, dužnosnici i svi koji se žele oprostiti. "Ukoliko se procjeni da ipak to neće biti izvedivo zbog sigurnosnih rizika ili sporosti, plan B je da se prebaci avionom", pojasnila je Petrović.

Sam dvorac Balmoral ima simboliku jer je kraljica jednom prilikom rekla kako je ondje provela najopuštenije trenutke. "Ljetna rezidencija i tamo su obično provodili ovo vrijeme praznika", kazala je.

Petrović je istaknula kako misli da će princ Charles već sutra postati kralj. "Mislim da bi već sutra to pristupno vijeće moglo Charlesa proglasiti kraljem, kao što je Elizabeta bila proglašena kraljicom nakon smrti svoga oca, ali je krunidba bila tek kasnije nakon što je prošlo razdoblje žalovanja. Tom proglašenju će sudjelovati puno ljudi, običnog puka, dužnosnika, jer se treba tome na neki način svjedočiti. Charles bi mogao već sutra postati kralj", kazala je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Nije rođena da bude kraljica

Petrović je kazala kako je zanimljivo u biografiji kraljice Elizabete to da "ona nije rođena da bude kraljica".

"Ona je bila treća po nasljedstvu za krunu, jer je nasljednik bio otac njezinoga brata kralja Georgea, princ Edward. Oni su svi računali da je Edward mlad i da će imati djecu. Nakon što on dobije svoju djecu, njegova djeca su prva u nasljedstvu za krunu. Međutim, on se zaljubio u Amerikanku, u raspuštenicu. Naravno, nije mogla kraljevska obitelj to odobriti. On je zbog ljubavi abdicirao. Potpuno nespreman je na prijestolje došao otac kraljice Elizabete i ona ga je naslijedila nakon njegove smrti", pojasnila je Petrović.

To je bio jedan lijepi događaj za Veliku Britaniju, kazala je Petrović. 

"Nakon Drugog svjetskog rata, pustoš, siromaštvo. To je bio jedan događaj, barem po snimkama, koji je podignuo naciju. U kočiji se vozila jedna lijepa kraljica. Majka tada dvoje malešne djece i to je nešto što im je pobudilo nadu", rekla je Petrović.

Imala je vrlo turbulentnu vladavinu. "Samo kad se sjetimo i što se događalo sa Sjevernom Irskom, i sa invazijom na Falklandska otočja, i sa disolucijom Carstva, i sa promjenama u Commonwealthu...", poručila je Petrović.

Na pitanje o tome može li Ujedinjeno Kraljevstvo biti isto bez Elizabete II., Petrović je kazala "naravno da može". 

"To isto pitanje vjerojatno su postavljali novinari tiskovina u vrijeme kada je umrla kraljica Viktorija koja je imala također jako dugu vladavinu. To je snažna monarhija, stoljetna. To je najstarija parlamentarna demokracija u Europi. To je društvo koje se razvijalo evolucijama, a ne revolucijama. Usudila bih se reći od Carte Magne do danas", rekla je Petrović u Dnevniku Nove TV.

"Britanska kraljevska kruna je i politički moćna. Ona je btian politički čimbenik u svijetu, koliko god se to možda nekima ne čini. Tko god da nosi krunu Windsorsku će nastaviti tu snagu, taj brend. Pogotovo, nakon Charlesa dolazi William. Sutra kada Charles postane kralj, William bi mogao preuzeti titulu princa od Walesa, ne više vojvode od Cornwalla koju nosi", pojasnila je Petrović.

Špekuliralo se i da će prijestolje preuzeti mladi princ William. "Kraljica se nikada na taj način nije očitovala", kazala je Petrović.

Kraljičin ispraćaj

Osvrnuvši se na to kako će izgledati kraljičin ispraćaj, Petrović je istaknula da će kraljica biti najprije ispraćena iz dvorca Balmorala, vlakom u Edinburgh.

"Taj vlak će voziti dosta sporo jer će uz prugu biti svi koji će htjeti pozdraviti kraljicu. Nakon toga će biti prebačena u London. Ukoliko se pokaže da zbog sigurnosnih mjera to nije moguće, to će onda napraviti avionom. Barem tako piše u nacrtu operacije London Bridge", istaknula je novinarka Ivana Petrović u Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene