Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U DNEVNIKU NOVE TV

Ivana Petrović o posljednjem ispraćaju kraljice Elizabete II., otkrila je i na čemu je upravo kraljica inzistirala: "Priprema je trajala deset godina"

Ivana Petrović, komentatorica i urednica redakcije vanjske politike Dnevnika Nove TV kazala je kako je posljednji ispraćaj britanske kraljice Elizabete II. bio dominantno vjerski obred. Krunidba novog kralja mogla bi biti održana unutar sljedećih šest mjeseci.

Završen je državni sprovod kraljice Elizabete II. Dvije tisuće gostiju, uključujući nekoliko stotina predsjednika, poglavara i monarha, nazočilo je državnom ispraćaju pokojne britanske kraljice, dok je više od milijun ljudi obišlo odar, a kolona je u nekim trenucima bila duga 18 kilometara te se čekalo i do 25 sati.

Komentatorica i urednica redakcije vanjske politike Dnevnika None TV Ivana Petrović kazala je kako je bilo dostojanstven obred bez ijednog incidenta, s mjerom i dominantno vjerski obred. "Obred je bio vjerski, duhovan i nisu se vidjele ni natruhe politike".

Pročitajte i ovo Green Park Potpuni kaos oko palače Ožalošćena masa preskakala je čak i preko zidova, za sprovod kraljice priprema se najveće osiguranje u povijesti Londona

Pročitajte i ovo Kraljica Elizabeta Obožavala ga je Cvijeće na kraljičinu sprovodu skriva posebnu simboliku, a evo i što ga povezuje s njenim najljepšim danom u životu

"Priprema je trajala deset godina i u pripremi je sudjelovala i sama kraljica. Vidjeli smo puno odora na samom početku i upravo je na tome inzistirala kraljica", kazala je Petrović.

"To je bila njena želja da na početku njene pogrebne povorke idu predstavnici svih 56 zemalja Commonwealtha, a također je inzistirala da među postrojbama Ujedinjenog kraljevstva budu i postrojbe Australije i Novog Zelanda, a posebno je inzistirala na kanadskoj konjičkoj policiji u crvenim odorama i to iz emotivnog razloga jer su oni njoj 1969. godine poklonili omiljenoga konja".

Petrović je naglasila kako smo prije svega vidjeli tradiciju, "jednu dugu, staru tradiciju koja je doista fascinantna, ali kojoj se ne treba nekritično diviti, nego iz koje treba izvući poučak da u jednom multikulturalnom društvu kao što je britansko je tradicija čuvarica identiteta". 

"Vlastitu tradiciju treba čuvati, a ne se britanskoj tradiciji nekritično diviti, a doma, recimo našu, zanemarivati ili je potpuno omalovažavati", naglasila je Petrović.

A kada možemo očekivati krunidbu novog kralja? Petrović kaže da bi to moglo biti u sljedećih pola godine. "U Windsoru je s kraljičinog lijesa skinuta kruna, skinuto je žezlo, skinuta je kugla s križem", kazala je Petrović i dodala da je Charles III. već kralj prema britanskim zakonima.

"Krunidba je dominantno vjerski čin i on time pečati svoj položaj poglavara anglikanske crkve", naglasila je Petrović i dodala kako će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti pozicija u cijeloj toj ceremoniji Camille koja je sada 'kraljica supruga'. 

Ivana Petrović je posebno naglasila kako je sama ceremonija današnjeg posljednjeg ispraćaja bila lijepa, s mjerom i dostojanstvena.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene