Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Sud je priznao Miloševićeve genocidne radnje, neka time naši političari probude zaspalu diplomaciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska mora prestati patiti od manjka znanja, te nacionalnog i političkog samopouzdanja.'

Tri tjedna uoči mimohoda kojim će se proslaviti vojna operacija Oluja - dio hrvatskih saveznika odbio je sudjelovati u svečanosti. Dok u Vladi sve više odbijenica ne smatraju velikim udarcem za Hrvatsku - iz Srbije koja promatra tko će se sve od zemalja odazvati mimohodu stižu oštre poruke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni"

Velika vojna parada hrvatske vojske s partnerima iz NATO saveza je najavljivana, sve se naglo promijenilo pa proslava dvadeset godina od operacije Oluja neće proći kako je isprva planirano. O čemu je riječ? Što bi mogao biti razlog ovih odustajanja u posljednji trenutak? Na ova pitanja odgovorila je reporterka Nove TV Ivana Petrović:

'Miloševićeva politika pokušala je ostvariti plan "Velike Srbije" genocidnim radnjama. To je jedino relevantno, i ne znam zbog čega se naši političari to boje izreći?

Velika vojna parada Hrvatske vojske s partnerima iz NATO saveza je najavljivana, no sve se naglo promijenilo pa proslava 20 godina od operacije Oluja neće proći kako je isprva planirano.

Riječ je o interesima naših zapadnih partnera, s time da vidimo da je SAD našao osrednje rješenje. U odnosima s Rusijom koja je poredak 21. stoljeća dovela na rub novog oblika Hladnoga rata, Srbija postaje veoma važna Zapadu, baš kao i Grčka, ili tu tzv. bizantsku vertikalu na Balkanu Zapad nikako ne želi prepustiti ruskom utjecaju.

Srbija to zna i vješto koristi, a i ova otkazivanja su refleksija nedavnih Dačićevih riječi prema kojima će odnos prema Srbiji mjeriti vojnicima koje će zapadne zemlje poslati u Zagreb. Ne zaboravimo i to da su SAD odnosno NATO savez sa Srbijom nedavno sklopili individualni akcijski plan partnerstva, što je najviši status kojeg jedna zemlja koja nije članica NATO saveza može dobiti. Riječju 'zapad' ničim ne želi ugroziti taj krhak tampon prema Rusiji. Srbija igra vrlo vješto diplomatski, a 'realpolitka' je vražja stvar, da se narodski izrazim.

Vučić: Oluja je najtužniji dan u našoj povijesti; Kotromanović: Komentari osobe koja je pozivala na ubojstva nisu vjerodostojni

Srbijanski političari operaciju Oluja dakle i dalje uporno nazivaju genocidnom, a reakcije su slabe. Hrvatska koja je članica euroatlanskih integracija mora prestati patiti od manjka znanja, ali i nacionalnog i političkog samopouzdanja i uzeti u ruke sve legitimne mehanizme koje joj to članstvo daje. No, to je posao naših političara.

Što se Oluje tiče, to je taktika srbijanske politike, ali operacija Oluja je proglašena čistom na sudu za bivšu Jugoslaviju. Sve je to potvrđeno na Međunarodnom sudu pravde gdje je jasno rečeno da je u Hrvatskoj Miloševićeva politika pokušala ostvariti plan "Velike Srbije" genocidnim radnjama. To je jedino relevantno, sudske presude, i to naši političari, uz to što moraju probuditi našu zaspalu diplomaciju, moraju ponavljati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene