Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće Državnog zavoda za statistiku

Inflacija oslabjela drugi mjesec zaredom, pogledajte za koliko

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u siječnju 12,7 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, što znači da je inflacija blago oslabjela drugi mjesec zaredom, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju su u odnosu na prethodni mjesec ostale nepromijenjene, dok su u odnosu na siječanj prošle godine porasle 12,7 posto, pokazuje izvješće Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeno u četvrtak.

Ti podaci podudaraju se s prvom procjenom, objavljenom početkom veljače. Tako je stopa inflacije na godišnjoj razini smanjena drugi mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13,5 posto.

Pročitajte i ovo Strani artikli poskupljuju, a domaći? - 3 Broji se svaki cent Gotovo da nema stranog artikla koji neće poskupjeti: "Nikakvog ozbiljnog razloga za povećanje cijena nema. To je prigoda domaćima da sad uskoče"

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u siječnju najveći porast cijena u prosjeku zabilježen u skupini restorana i hotela, za 19,5 posto, a prate ih cijene hrane i pića s rastom od 17,3 posto.

S rastom od 16,6 posto slijede cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle za 15,9 posto.

Cijene odjeće i obuće porasle su pak za 13,8 posto, rekreacije i kulture za 10,4, prijevoza za 6,6, zdravlja za 6,4, a alkoholnih pića i duhana za 5,7 posto.

Pročitajte i ovo Marija, umirovljenica Slaba utjeha Mirovine rastu, ali i to povećanje već je pojela inflacija: "Preživljavam tako što sam naučila na skromnost"

Na mjesečnoj su razini, prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, najviše u prosjeku porasle cijene u skupini restorana i hotela, za 2,5 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle 1,5 posto.

S druge strane, u siječnju su na mjesečnoj razini najviše pale cijene odjeće i obuće, za 11,5 posto, što je posljedica sezonskog sniženja. Cijene prijevoza pale su pak za 1 posto zbog niže cijene goriva za osobna prijevozna sredstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene