Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

nije dobro

Inflacija u Hrvatskoj srušila sve rekorde: Pogledajte koliko su poskupjeli meso, žitarice, voda, plin, prijevoz...

Aktualno Galerija Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 1 Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 2 Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 3 Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid o inflaciji u Hrvatskoj - 4 Galerija 1/4 >>
U srijedu je i službeno potvrđeno ono što su mnogi pretpostavljali - u srpnju je inflacija najveća ikad. Novac nam sve manje vrijedi. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić izdvojio je ono što je najviše poskupjelo.

Inflacija je i dalje tu, i to s nezabilježenim stopama: potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke. Rast na mjesečnoj razini je također prisutan, cijene su u srpnju u odnosu na lipanj ove godine rasle za 0,4 posto.

U srpnju je srušen rekord od prošlog mjeseca, kada su cijene rasle za 12,1 posto na godišnjoj razini, s tim da je srpanj bio treći mjesec zaredom u kojem se bilježila dvoznamenkasta stopa inflacije - u svibnju je iznosila 10,8 posto.

Najveći rast potrošačkih cijena bio je u skupini prijevoz, za čak za 19,2 posto. Cijene hrane i bezalkoholnih pića rasle su za 18,3 posto; u restoranima i hotelima cijene su na godišnjoj razini u prosjeku porasle 16,8 posto. S rastom od 14,1 posto prate ih cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, rekreacija i kultura za 10 posto.

Pročitajte i ovo Branka Prišlić iz Udruge Glas poduzetnika Traže sastanak s premijerom i ministrom "Ovo je neizdrživo, ne znamo kako ćemo preživjeti jesen": Inflacija opet srušila rekord, poduzetnici planiraju prosvjed

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podaci zavoda za statistiku Inflacija na rekordnoj razini: Pogledajte što je najviše poskupjelo

Cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva porasle su, pak, 9,7 posto, a Odjeća i obuća, za 5,5 posto. Jedino cijene komunikacija padaju, no to je mala utjeha u moru drugih rastućih troškova: u odnosu na srpanj prošle godine, u prosjeku su snižene za 1,1 posto.

Posljednje procjene stope inflacije u Eurozoni, kojoj će Hrvatska uskoro pristupiti, bile su 8,9 posto za srpanj. Daleko najviše raste cijena energije, čak 39,7 posto. Pored utjecaja ruske agresije na Ukrajinu na cijenu zemnog plina, suše koje su zbog klimatskih promjena sve snažnije utječu i na proizvodnju električne energije u hidroelektranama, koje je sve manje i sve je skuplja.

Kad je pak o hrani riječ, prema redovitim kvartalnim podacima Državnog zavoda za statistiku u poljoprivredi je u drugom tromjesečju - u usporedbi s istim razdobljem lani - najviše poskupio krumpir, i to za čak 107 posto, a slijede ga žitarice s rastom od 65 posto te jaja s rastom od 43 posto u godinu dana.

Od mesnih proizvoda najgore prolaze konzumenti govedine koja je poskupila gotovo 30 posto, svinje su poskupile 20, a perad "samo" 13 posto. Dodajte ovim poljoprivrednim cijenama troškove obrade, distribucije i, naravno, trgovačke marže i bit će vam jasno zašto se hvatate za glavu svaki put kad u trgovini ugledate cijene mesa.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je okupio uži kabinet, a u četvrtak se održava prva sjednica Vlade nakon ljetne stanke. Jedna od najvažnijih tema je snažan rast cijene električne energije i posljedice - prvo za gradove i županije, a onda i za građane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene