Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSTRA PROFIT ZBOG UKRAJINE

Ina već zaradila gotovo milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani. Vanđelić zna što bi s tim viškom: "To treba dati građanima"

Aktualno Galerija Damir Vanđelić, bivši član Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić, bivši član Nadzornog odbora Ine Foto: DNEVNIK.hr Benzinska crpka Benzinska crpka Foto: DNEVNIK.hr Naftna platforma - 2 Naftna platforma - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Naftna platforma - 1 Galerija 1/4 >>
Niže cijene goriva od utorka, i to drugi tjedan za redom. Nažalost, ostali trendovi znače samo jedno - na pragu smo recesije. U ukrajinskom ratu naftne kompanije uistinu su profitirale, njihova se zarada mjeri u stotinama milijardi eura. Stoga i ne čude ideje da ovu ekstra zaradu država dodatno oporezuje. Ima tu i prijedloga za Inu, koja je također u debelom plusu. Više doznajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Vibora Vlainića.

Zaradili ste više novca nego Bog, rekao je još u lipnju američki predsjednik Joe Biden šefovima energetskog diva Exxona. Jedna za drugom, naftne kompanije ovih dana objavljuju rekordnu zaradu na kraju drugog tromjesečja. Za pet najvećih, ovo je najuspješnije razdoblje u povijesti.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Nafta (Foto: AFP) Prijedlog su odbile Njemačka i Nizozemska Zemlje Europske unije podijeljene oko jedne od najvažnijih sankcija Rusiji: Odbačen potez koji bi Putina bacio na koljena

"Imali smo sreće jer su se okolnosti dramatično promijenile nakon što smo prošli teška razdoblja jer su cijene odletjele u nebo. Život je takav, to je svijet i takav je naftni biznis", rekao je krajem srpnja Octavio Romero, direktor Pemexa.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kaže da je nemoralno da energetske tvrtke obaraju rekorde u zaradi zahvaljujući energetskoj krizi i preko leđa najsiromašnijih: "Pozivam sve vlade da oporezuju te prekomjerne prihode. Pozivam ljude da posvuda pošalju jasnu poruku industriji fosilnih goriva i njezinim ulagačima da ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najranjivije ljude''.

U Hrvatskoj je Ina u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 1,6 milijardi kuna. To je za gotovo milijardu kuna više nego u istom razdoblju lani. Damir Vanđelić, bivši član Nadzornog odbora Ine, zna što bi s tim viškom.

"Taj novac koji se ubere treba direktno dati građanima i olakšati im ovo energetsko siromaštvo koje sada slijedi. Kad gledate da u Hrvatskoj ima na osobnim vozilima oko 20 milijardi prijeđenih kilometara, a prosječno svaki građanin prijeđe negdje oko 12, to znači da bi recimo kad dođete na stanicu za tehnički pregled, kad se utvrde kilometri, trebali dobiti reda veličine oko 3500 kuna povrata za gorivo", rekao je Vanđelić.

O uvođenju dodatnog poreza energetskim tvrtkama prije mjesec dana razgovaralo se i u Europskom parlamentu. "Rekla bih da je njihovo uvođenje pitanje društvene pravde i solidarnosti. Živimo u izazovno vrijeme, teža vremena tek dolaze, izlaz iz krize je u solidarnosti", rekla je Romana Jerković, zastupnica u Europskom parlamentu (SDP/S&D).

"Kompanije zaista, etički gledano, da su napravile određeni korak, investiciju ili neku inovaciju, imale bi pravo na takvu dobit. Ovdje one nisu napravile ništa. Dogodila se izvanredna okolnost poput rata u Ukrajini", rekao je Vanđelić.

Ipak, cijene nafte na svjetskim tržištima u padu su već dva mjeseca, a i to bi mogao biti loš predznak. "Ulazak u recesiju je izvjestan i vjerojatno je to razlog zašto pojeftinjuje nafta na svjetskom tržištu, a slijedom toga i derivati. Naime, najave recesije su sve glasnije i jasno uz sve ovo ostalo što se događa u svijetu, za očekivati je da će jesen biti vruća u tom smislu", rekao je za Dnevnik Nove TV naftni konzultant Davor Štern.

Rast cijena nafte i goriva pratio je rast cijena i ostalih proizvoda, ali ta veza prestaje biti pravilo kada cijena nafte krene padati. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene