Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost protiv religije

Igraju li se Boga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svakim danom, neka nova vijest iz područja medicine. Nova nada! Ali i strepnja.

Kamo sve to vodi? Dok s jedne strane imamo galopirajuću znanost koja tvrdi, pomažemo ljudima,  s druge strane – teolozi i vjerske zajednice su u strahu zbog mogućih neetičnih postupaka koji bi išli na štetu čovjeka.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

Godinama slušamo o kontroverznom zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. Sve do 2008. kada je bivši ministar onemogućio zamrzavanje embrija, takav je postupak bio moguć i u našoj zemlji.

Vrhunski stručnjak na području reproduktivne medicine dr. Velimir Šimunić kaže, takvih je zametaka danas u Hrvatskoj oko 10 tisuća, u svijetu oko pet milijuna. Novim zakonom kojeg predlaže ministar zdravlja Rajko Ostojić, taj bi postupak opet bio moguć. Time bi se spriječili bolni i dugotrajni pregledi neplodnih parova.

Premda nju u Zagrebu čeka šest embrija, a u rukama već sad drži svoju malu Lu Marianu, 38-godišnja Ivana Skoko iz Mostara s olakšanjem je dočekala ovaj prijedlog zakona. Sve je zahvate obavljala upravo u Zagrebu i tvrdi, zna kako je to naporno, psihički i fizički.

Polemike oko toga da je zamrzavanje etički upitno, pa čak i grijeh prema tumačenju vjerskih zajednica, ona ne prihvaća. Smatra se vjernicom i kaže, da je Bog htio drukčije, nikada ne bi dobili svoju malu Lu.

No činjenica je da otkad je klonirana ovca Dolly, svijet ne spava spokojno. Mnogi se pitaju, je li sljedeći na redu čovjek. Kloniranje i genetski inženjering nešto je protiv čega su sve vjerske zajednice. Ispitivanje i korištenje fetusa u liječničke svrhe, tvrdi teologinja Suzana Vuletić samo je jedan od krajnje neetičkih postupaka.

Premda je etičnost u medicini danas najupitnija upravo na području reprodukcije, ima onih koji čak i one, danas posve standardne postupke, drže nedopustivim. Ana Matijević, Jehovina svjedokinja kaže, svatko u njezinoj zajednici odlučuje o sebi. Tako je i ona prilikom operacije odbila primiti transfuziju. Vodi se kaže po Božjoj riječi vlastitoj savjesti. A oni joj nalažu reći ne takvim zahvatima.

Znanost se očito razvija prebrzo. Ostati etičan, imperativ je cijelog društva, ali i same znanosti. Teologinja Vuletić navodi, nažalost postoje oni koje će radi vlastitih interesa ići i protiv toga.

Pogledajte i Vi prilog ekipe Provjerenog!
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene