Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šef HUP-a u Dnevniku Nove TV

Poduzetnici imaju plan: "Za radnika koji zarađuje 6000 kuna, plaća bi bila oko 500 kuna veća"

Aktualno Galerija Mihael Furjan - 4 Mihael Furjan - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mihael Furjan - 2 Mihael Furjan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mihael Furjan - 3 Mihael Furjan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mihael Furjan - 1 Mihael Furjan - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mihael Furjan - 5 Galerija 1/5 >>
Povećat će vam se neoporezivi dio plaće, smanjit će se najniža stopa poreza na doprinos, imat ćete više novca za dar djetetu te prigodnu nagradu. Ne, to nije plan Vlade, već poduzetnička porezna reforma.

Predstavila ju je Hrvatska udruga poslodavaca i smatra da će ovom poreznom intervencijom velika većina zaposlenih imati koristi. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago o reformi je razgovarao s predsjednikom HUP-a Mihaelom Furjanom.

Osvrnuvši se na predstavljenu reformu, Furjan je pojasnio o čemu se točno radi. 

"Za radnika koji zarađuje nekih 6 i nešto tisuća kuna, plaća bi bila za oko 500 kuna veća. Ako govorimo o poreznom rasterećenju, paket je težak oko 2 milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neslužbena potvrda Ipak ništa od nove runde pregovora o izbornom zakonu BiH? Komšić likuje: "Što je babi milo..."

Pročitajte i ovo Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, i Dalibor Špadina Savez samostalnih sindikata Sindikati traže veće plaće, poslodavci nude povećanje, ali ipak ima problema: "Neprihvatljivo nam je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno"

O predstavljenoj reformi Furjan je ranije razgovarao sa ministrom financija Zdravkom Marićem. Na pitanje o tome je li Marić sklon u sljedećem paketu Vladinih mjera ići na rasterećenje plaća ili smanjivanje poreza, Furjan je istaknuo kako je ovo prvi put da su uopće imali priliku prezentirati njihov prijedlog.

"Oni će izmjeriti efekte toga što to znači za državni proračun. Nije tu ništa obećao. On je spomenuo da je Vlada već nekoliko puta radila porezno rasterećenje, što i jest istina. U međuvremenu smo imali COVID, rat, inflaciju. Imamo nevjerojatan skok rasta cijena energenata za naše prilike", rekao je Furjan u Dnevniku Nove TV. 

Mihael Furjan - 4 Mihael Furjan - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Istaknuo je Furjan i kako vjeruje da će se u sljedećem paketu mjera ići u rasterećenje poreza na dohodak. "To je direktna pomoć ljudima. Olakšat će situaciju i konkurentnost poduzećima", rekao je.

Dodao je Furjan i kako ne vidi nužnu vezu između pojedinih vrsta prihoda i lokalne zajednice. "Mi mislimo da se lokalna zajednica može financirati iz PDV-a", rekao je Furjan. 

Ipak, istaknuo je kako se Marić nije izjašnjavao. "Vidim da vidi koristi od toga, ali je svjestan da je to rizik za punjenje proračuna. Međutim, proračun se trenutno puno izvanredno dobro", istaknuo je Furjan. 

Građevinarstvo na koljenima

Komentirao je Furjan i stanje u građevinarstvu koje je u ozbiljnom problemu zbog poskupljenja materijala. 

"Građevinski sektor je jedan od najvažnijih sektora u Hrvatskoj. U njemu je zaposleno preko 100.000 ljudi. Ugovori u građevinarstvu se sklapaju dvije godine unaprijed i sklopljeni su po cijenama iz 2020. Sada riskiramo sve ugovore koji su sklopljeni u prethodnom razdoblju. Ako Vlada nešto hitno ne napravi, moguće je zatvaranje gradilišta", zaključio je Furjan.

"Reforme potrebne svugdje"

Osvrnuo se Furjan i na stanje u zdravstvu kazavši da je država veledrogerijama trenutno dužna preko 6 milijardi kuna. Komentirao je i najavljene reforme za taj sektor.

"Nemamo nijedan drugi sektor u kojem su plaćanja takva. Vidimo da postoje ideje i želja za reformama, ali nadamo se i da će se to i provesti i ići u realizaciju tih reformi. One nam trebaju ne samo u zdravstvu, već svugdje", zaključio je Furjan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene