Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoćemo li ih uvoziti?

Trebamo radnike: Ovo je 5 trenutno najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezona je pred vratima pa nije čudno da Dubrovnik već obara rekorde, ali nedostaje radne snage. Najtraženijih ugostitelja i iznajmljivača nema dovoljno za potrebe uspješnog turističkog grada.

Privatni iznajmljivači su uglavnom sami svoji gazde, ali nekada je teško biti gazda i odrađivati sve što je potrebno. Iznajmljivači imaju sve manje vremena, a gosti sve češće traže punu uslugu koja obuhvaća sve od primanja, informiranja do čišćenja i organizacije dopunskih aktivnosti, ali najteže na kraju bude naći čistačice.

Ugostitelj iz Dubrovnika, Stjepan Perić kaže ''Meni treba oko 30 ljudi. Kad bi mi imali smještaj da im ponudimo, neki koji je pristojan i normalan... Njima je to skupo u Dubrovniku i to je veliki problem, da imamo smještaj imali bi i kvalitetniju radnu snagu.“

Ugostitelji traže, a što je s radnom snagom? Mario Đuras po zanimanju je konobar, a u Dubrovnik je došao iz Zagreba. S poslom konobara u Dubrovniku je zadovoljan, ali i on kao najveći problem izdvaja smještaj.

''Došao sam prije dvije tri godine, jedva sam našao smještaj i eto sada živim u garaži za 2 i pol tisuće kuna, vjerovali ili ne.''

U zemlji s 224 tisuće nezaposlenih trenutačno je slobodno 22.690 radnih mjesta.

Osim što su to primijetili i Dubrovčani, činjenica jest kako su na listi najtraženijih zanimanja Zavoda za zapošljavanje u prvih pet: konobar, prodavač, kuhar, čistačica i pomoćni kuhar.

Na području Dubrovnika nedostaje oko 2 tisuće sezonskih radnika, a najveći problem imaju ugostitelji. Traže se konobari i kuhari, ali osim toga što nedostaje radne snage, najveći problem je što nedostaje radna snaga koja je kvalitetna.

Ugostitelj Stjepan Perić također komentira kako to utječe na ukupnu kvalitetu naše usluge. ''To nije naš cilj, to je užasno i daleko od izvrsnosti kojoj svi mi težimo. A jedino je rješenje uvoz radne snage, to je sad veći problem: s istoka, iz BIH, Srbije, ne znam otkuda...''

S rastom broja dolazaka i noćenja – što je postalo glavni cilj hrvatskog turizma, ovaj problem će biti sve veći. Iz Ceha ugostitelja poručuju ako ne želimo pad kvalitete usluga da se država ozbiljno mora pozabaviti ovim problemom - počevši od obrazovnog sustava.

Pročitajte i ovo Napojnice u Hrvatskoj - 2 Dobra vijest za konobare Krenula još jedna novost: Ugostitelj za Dnevnik Nove TV otkrio plaćaju li ljudi napojnice karticama Slika nije dostupna Samo 10 % sa Zavoda prihvaća Ugostitelji očajni, Hrvati ne žele sezonski posao: 'Novac je relativan'

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene