Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Kraljevski med'

'HRVATSKA PRAKSA: Prvo se utvrdi ispravnost proizvoda, a nakon uspjeha ga se zabrani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su u petak izvijestili da sporni proizvod povlače s tržišta, a kupce pozvali da ga vrate na mjesto kupnje i više ne konzumiraju, Medivital tvrdi da u 'Kraljevskom medu' nema tadalafila.

Tvrtka Medivital Pharm, koja uvozi 'Kraljevski med' iz Kine, reagirala je na odluku Ministarstva poljoprivrede o povlačenju tog proizvoda s tržišta, a u priopćenju tvrde da 'Kraljevski med' ne sadrži tadalafil i žale se na, kako tvrde, praksu u Hrvatskoj da se prvo nepobitno utvrdi ispravnost prirodnih pripravaka, a potom ih se, nakon uspjeha i rasta udjela na tržištu, zabrani.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Sedmi dan prosvjeda Ministarstvo će svinjogojce pozvati u Zagreb. Svoje djedove u prosvjedu podržali i studenti: "Ovo je zadnji krik, ako ovo izgubimo, svi možemo pakirati kofere" Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Ultimatum do sutra u podne Svinjogojci čekaju sastanak s ministricom, Pokrovac za Dnevnik Nove TV otkrio kad će u politiku: "Ljudi me vole nezavisnog"

Ministarstvo poljoprivrede: S tržišta se povlači Kraljevski med uvezen iz Kine

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da s tržišta povlači Kraljevski med roka valjanosti veljača 2016. jer je u tom proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila, koji može izazvati promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolju, proljev te bol u mišićima i prsima.

Iako su u petak izvijestili da sporni proizvod povlače s tržišta, a kupce pozvali da ga vrate na mjesto kupnje i više ne konzumiraju, Medivital tvrdi da u 'Kraljevskom medu' nema tadalafila.

'Za plasman na hrvatsko tržište, med je prošao sva potrebna laboratorijska ispitivanja i farmakološke analize te u potpunosti zadovoljio iznimno stroge kriterije EU regulative, nakon čega nam je izdana dozvola za stavljanje u promet. Utvrđeno je da med ne sadrži niti jednu nedozvoljenu supstancu, pa tako ni tadalafil, te da ni po jednom svojstvu nije opasan po zdravlje korisnika', tvrde u priopćenju.

Sadrži li hrvatski med nedopuštene tvari?

Navode da se 'Kraljevski med' dobija iz cvjetova ljekovitih biljaka subtropskih šuma, da sadrži 3 posto crvenog ginsenga i 3 posto matične mliječi, da je poznat u tradicionalnoj kineskoj medicini, da se koristi stoljećima te da do sada nije zabilježen slučaj da je od 'Kraljevskog meda' itko oslijepio, izgubio sluh 'ili imao bilo kakve druge, pa ni minorne, neželjene nuspojave'.

'Posebno želimo istaknuti da nas kao pravni subjekt duboko zabrinjava praksa u RH da se nama, uvoznicima ili proizvođačima prirodnih pripravaka, prvo nepobitno utvrdi ispravnost proizvoda, a potom ga se nakon uspjeha i rasta udjela na tržištu - zabrani. Nakon neovisne analize, proizvodi se vraćaju na tržište ali, ovaj put, urušenog imidža zbog gubitka povjerenja klijenata', kaže se u priopćenju.

Medivital Pharm najavljuje da će primjerke Kraljevskog meda poslati u certificirani neovisni laboratorij u Zapadnoj Europi, nakon čega će javnost obavijestiti o rezultatima analize. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene