Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policijska blokada

Hrvatski policajci u međunarodnom skandalu: "Nakon jurnjave preko polja stigli grupu europarlamentaraca, nekoliko njih je zgrabilo novinare"

Europarlamentarce koji su u subotu došli u Hrvatsku kako bi provjerili stanje na granici između BiH i Hrvatske dočekala je policijska blokada.

Četiri europarlamentarca Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei stigli su na granicu između BiH i Hrvatske u subotu da bi se uvjerili na koji način Hrvatska postupa prema migrantima, ali hrvatska policija je to spriječila bez argumenata, ustvrdili su oni.

Put im blokirali policijski kombiji

Talijanski Avvenire piše da je situacija u šumi Bojna u Hrvatskoj bila prilično napeta te da je policija jurila potpredsjednika Komisije EU za građanska prava Pietra Bartola i njegove kolege kako bi ih spriječila da dođu na mjesto kontrole gdje migranti uglavnom budu spriječeni da uđu u Hrvatsku.

Put je, prema navodima tog medija, blokiralo nekoliko policijskih kombija i dvadesetak graničnih policajaca, piše Klix.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Policija otkrila nove detalje stravičnog zločina na šibenskom području u kojemu su ubijena tri muškarca i žena

"Nakon dugih i beskorisnih pregovora, delegacija i tri novinara su prošli policijsku traku u namjeri da dođu do granice BiH i Hrvatske koja je u tom trenutku bila udaljena manje od 300 metara. Policija je tada dobila naredbu da prestigne grupu i spriječi je da dođe do kontrolnog punkta u šumi.

Policajci su nakon jurnjave preko polja stigli grupu, nekoliko njih je zgrabilo novinare, dok je desetak drugih blokiralo prolaz parlamentarcima", opisuje Avvenire događaje u subotu.

"Što se tu ima sakriti?"

"Što se tu ima sakriti? Ako Hrvatska poštuje međunarodne standardne, kao što tvrdi, zašto nam ne dozvoljavate da prođemo?" pitali su talijanski europarlamentarci.

Hrvatski diplomatski izvori pokušali su postupke policije opravdati navodeći da je prisustvo parlamentaraca moglo potaknuti ilegalne akcije migranata s bosansko-hercegovačke strane.

"Ako smo planirali počiniti neki zločin, onda trebate napisati službenu žalbu i objasniti nam što smo konkretno uradili", kazao je Benefei u telefonskom razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Italiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vandalizam u BiH S hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu skinuta i potrgana zastava Europske unije, reagirala policija

Nije isključeno da će Europska unija i Italija zatražiti objašnjenje od Zagreba za ovakve postupke policije.

Oglasio se SDP, Božinović oštro reagirao na kritike

Ovaj događaj osudio je u nedjelju SDP. Pozvali su premijera Andreja Plenkovića i ministre Davora Božinovića i Gorana Grlić Radmana da se što prije očituju o onome što se dogodilo.

Prvi čovjek MUP-a Davor Božinović i načelnik Uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno u popodnevnim su satima komentirali incident koji se dogodio prilikom dolaska izaslanstva talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu i skupine talijanskih novinara na granicu između Hrvatske i BiH.

"Ovo je još jedna u nizu provokacija vezanih za postupanje hrvatske policije u ispunjavanju zadaća, a to je zaštita državne granice. Policija postupa u skladu sa hrvatskim zakonima, no nekima to očito nije dovoljno i pokušavaju dokazati da policija postupa suprotno tome", kazao je ministar Božinović.

"Policija je zaustavila tu grupu na 200 metara od granice i rekli su im da ne mogu nezakonito prijeći granicu. Sedam policajaca ih je zaustavilo i preprječilo im put. Oni su pokušali argumentirati svoj prolazak. U tom trenutku su i migranti željeli prijeći granicu. Ponudili smo im da gledaju granicu na nekom drugom mjestu i oni su to odbili. Potom su otišli dalje u BiH", kazao je Ničeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene