Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 1. siječnja

Suci: Nećemo nagađati što se će biti s Perkovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naime, 1. siječnja iduće godine na snagu stupa europski uhidbeni nalog bez vremenskih ograničenja.

Predsjednici Vrhovnog suda i Županijskog suda u Zagrebu Branko Hrvatin i Ivan Turudić nisu danas željeli nagađati što će biti s Josipom Perkovićem nakon što 1. siječnja na snagu stupi europski uhidbeni nalog (EUN) bez vremenskih ograničenja.

Pročitajte i ovo Ilustracija pravomoćna presuda Bratić Ivana Turudića po četvrti put uspio odgoditi odlazak u zatvor Zoran Milanović Aktualne teme Milanović: ''Plenković i ja nismo iz istog kvarta, on je bio više s mamom''

Bivšeg dužnosnika jugoslavenske i hrvatske obavještajne službe njemačko pravosuđe tereti da je sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983., zbog čega je Njemačka zatražila Perkovićevo izručenje.

"Ne želim to komentirati, s obzirom da će taj predmet najvjerojatnije doći na odlučivanje Vrhovnom sudu", rekao je Hrvatin novinarima u Saboru, koji su ga upitali za tumačenje poštuje li se kod odlučivanja o EUN-u zastara u zemlji koja je poslala nalog ili u zemlji od koje se traži izručenje.

Zastara je, naime, izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama članicama EU u lipnju postala obvezujućim razlogom za odbijanje izručenja, a Vrhovni sud je u slučaju osobe koju je Slovenija tražila zbog prijevare zaključio da je mjerodavno to što zastara nije nastupila u Sloveniji.

Turudić: Ne mogu i ne želim odgovoriti

Kako će ta odluka Vrhovnog suda utjecati na Perkovićev slučaj nije želio nagađati ni Turudić.

"Ja vam u svjetlu aktualnog uhidbenog naloga o kojem se puno priča na to pitanje ne mogu i ne želim odgovoriti. To bi mirisalo na prejudiciranje odluke za koju ne znam kakva će biti", rekao je.

O tome hoće li odluke Vrhovnog suda utjecati na Perkovićevo izručenje ovih dana nisu željeli nagađati ni drugi suci i pravni stručnjaci, no neslužbeno se pretpostavlja da će bilo kakva odluka Županijskog suda rezultirati žalbom pred Vrhovnim sudom, te da bi Vrhovni sud vjerojatno mogao odlučiti kao i u drugim slučajevima - da je mjerodavno to što zastara nije nastupila u Njemačkoj.

'Državni odvjetnik pitat će ljude pristaju li ili ne na predaju'

Turudić je novinarima danas pojasnio i proceduru za primjenu EUN-a.

"Državni odvjetnik poziva osobu za koju je izdan uhidbeni nalog ispita ga. Pita ga pristaje li na predaju ili ne pristaje. Ovisno o odgovoru, odlazi kod suca istrage, ako osoba pristaje na izvršenje naloga, i to je, zapravo, formalna procedura. Ako ne pristaje na izručenje, ide se pred izvanraspravno vijeće županijskog suda, koje vodi nejavni postupak i donosi odluku protiv koje je dopuštena žalba Vrhovnom sudu", rekao je Turudić.

Bez obzira što se EUN 1. srpnja, kada je u Hrvatsku stigao nalog za Perkovića, nije primjenjivao na kaznena djela počinjena prije 2002., Turudić je ponovio kako se čudi što taj nalog nije proslijeđen sudu.

"Ti nalozi su morali biti na sudu, to je očito kršenje zakona. O tome se izjasnila i stručna javnost, profesori Pravnog fakulteta, mogu slobodno reći gotovo svi pravnici smatraju da o takvom zahtjevu, kojem se možda i ne mora udovoljiti, uvijek mora odlučiti sud. Nikada ni nigdje ne može to biti stvar odluke premijera koji govori da je nastupila zastara u konkretnom predmetu. To je naprosto nedopustivo. To su sudbene stvari, o njima mora odlučiti sud, a ne politika", kazao je Turudić.

Turudić nema informaciju o tome gdje je nalog

Smisao EUN-a je upravo u tome da se zaobiđe izvršna vlast. To je zakon o suradnji između sudova zemalja članica, ne između vlada i bilo bi dobro kad bi političari to jednom shvatili. Možda bi bilo dobro i da pročitaju taj zakon, dodao je Turudić.

Napomenuo je da nema službenu informaciju o tome gdje je nalog za Perkovića, te ustvrdio kako je o tome da je nalog u MUP-u saznao iz medija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene